Костадин Костадинов: Свидетели сме на изключително целенасочена и контролирана атака срещу демокрацията в България!

Потвърдиха се опасенията, че служебното правителство ще бъде правителство на отмъщението и на репресиите

Башибозукът от „нови“ лица и „партии от протеста“ създаде и създава невъобразим хаос в държавната машина, категоричен е координаторът на СДС в Югозапада

Костадин Костадинов е роден на 17.05.1973 г. Магистър е по финанси и подземно строителство, специализирал е здравен мениджмънт. Председател е на ОбС-Дупница. Избран е за член на НИС на СДС от Югозападен регион. Координатор на СДС за Югозападна България.

Г-н Костадинов, вече сме в края на предизборната кампания, защо хората трябва да гласуват за Коалиция ГЕРБ-СДС?

– Защото коалицията ГЕРБ-СДС е доказала своята експертиза, своята сила и най-вече своето устойчиво и балансирано поведение. В България много хора все още търсят новия политически модел, новия лидер, новото лице… Това се предопределя от тежкото комунистическо наследство, нанесло огромни щети върху мисленето на хората. И продължава да нанася. Затова и не може да приключи този прословут преход вече 30 години. Поляци, чехи, словаци приложиха т.нар. „шокова терапия“, реформираха икономическите си системи в рамките на 4-5 години и приключиха с темата. А тук още продължаваме да спорим „за” и „против” частната собственост. Още по-лошо – тъмни субекти насаждат у младите хора колко хубаво било през комунизма, колко лоши са частниците, как може да се живее, без да се работи, и подобни небивалици. Пазар и пазарни отношения е тема, която е неясна на половината политици в левия сектор. Като пример мога да дам предложението болниците да не са търговски дружества.

Ето затова ние от СДС направихме коалиция с ПП ГЕРБ под формата ЕНП, за да може да удържим десния фронт. СДС е и ще бъде десният репер в българското политическо пространство, без значение кой управлява и какви са конюнктурните интереси на партията. СДС сме рицарите на демокрацията и днес отново изпълняваме нашата историческа мисия да възпираме тъмните и ретроградни сили, опитващи се да отклонят страната от коловоза на европейското и атлантическо развитие.

Не е ли решен този път и трябва ли отново да се говори по оста „ляво-дясно“?

– Не, не е решен. Напротив – в момента ние наблюдаваме изключително целенасочена и контролирана атака срещу демокрацията в България. Виждате как от мрака на историята изпълзяват най-ретроградните, най-вредните представители на бившите комунисти – Виденов, Гечев, Рашков… Както и „пременили се“ такива – Манолова, Дончева и други. Включително и на регионално ниво. Водачът на БСП тук, в Кюстендилска област, демонстрира и се хвали със своята принадлежност към бившите служби. Колегата му в Благоевград, също бивше ченге, щял да влезе с камшик в Народното събрание. Сиреч, те са мотивирани, екипирани и подготвени за тотална атака срещу демокрацията. Нещо, което бе немислимо преди десетина години.

За всички тях обаче имам лоша новина – няма да стане. На техния език е „Но пасаран“.

Колкото до „ляво-дясно“ – всеки, който твърди, че това е ненужно определяне, че е остаряло, че е неправилно, то той е абсолютен лаик и неграмотен в политиката. Защото в битието си на политици на нас се налага ежедневно да взимаме различни решения. Много пъти тези решения са иновативни, липсва емпиричност, което налага да поставяме своеобразен „шаблон“. Ние, десните – десен шаблон, колегите – ляв. И да решаваме.

Иначе казано, не гласувайте за политик, който не се е определил ляв ли е, или десен. Като Христо Иванов например.

Какво предлага СДС за развитието на България?

– На първо време – ред в хаоса. Защото, с цялото ми уважение, този башибозук от „нови“ лица и „партии от протеста“ създаде и създава невъобразим хаос в държавната машина. Липсата на елементарен опит в управлението, съчетан с дефицит на качества, но пък натоварен със свръхочаквания, доведе именно до абсолютен хаос. Иначе казано, потвърдиха се старите опасения, че служебното правителство ще бъде правителство на отмъщението, на репресиите, на изчегъртването. Което доведе до ступор държавните институции и предопределя вече трети месец безвремие. Добре че бюджетът има резерв и буфери. Иначе не ми се мисли тези хора какво можеха да сторят.

Същевременно СДС е партията, която донесе промяната в България. И платихме цената на реформите. А защо реформите не продължиха и не завършиха – защото тези, които ни смениха, не познават системите и механизмите на демокрацията и пазарното общество. И се гърчеха, и се гърчат да измислят нещо полезно. А то отдавна е измислено и ясно. Просто те нямат волята и познанията да го приложат. Опитват се да управляват пазарни системи с непазарни инструменти. Ето затова не става.

Какво предлагаме за развитието на България? На първо място предлагаме реална смяна на модела. Чрез промяна в Конституцията. Парламентът трябва да стане двукамарен. Двете камари с различен срок на мандатност. Като се контролират една друга. Пряк избор на управляващите съдебната система – гл. прокурор, председатели на висши съвети и на ВСС, на районни съдии и прокурори. Все реформи, които пряко отговарят на очакванията на хората и които ще решат значителни проблеми в политическата и съдебната система. Това е определящо за цялата конструкция на държавността и затова е наш първи приоритет. Без справедливост и законност няма щастливо общество и работеща икономика.

Вторият важен фокус, който СДС поставя, е повишаването на доходите. Огромен шанс в това отношение е възможността да привлечем средства по Пакта за възстановяване и устойчивост, Зеления пакт и кохезионните фондове. При добро, опитно и разумно управление това значи над 30 млрд. лв. в обращение в българската икономика. 30 млрд. подарък! За да разберат нашите съграждани за какви пари става въпрос, то имайте предвид, че бюджетът на България, целият бюджет за 2021 г. е 49 млрд. лв. Все едно да ви вдигнат заплатата с 80%. Впрочем това е и причината за жестокото ожесточение на тези избори. И за влизането на задкулисни играчи на политическото поле.

Но аз искам да попитам – какво се случваше с европейските пари през 2008 г.? А през 2014 г.? Отговор: Европа и двата пъти спря парите за правителства, доминирани от комунистите. Ето затова СДС сега сме с ГЕРБ – корупция, чекмеджета, къщи и тераси… нищо от това не бе доказано. Обаче едно е сигурно – правителствата на ГЕРБ усвоиха без проблеми европейските средства. И веднага ясен резултат: през 2009-а доходите на един българин бяха около 29% от европейските, през 2020-а са около 57%. Това да е, стига е.

Трябва ли още примери да давам?

Третият много важен фактор е качеството на кандидатите за народни представители. Нашата коалиция кандидатира за водач бивш министър. Човек, който не просто познава, а е управлявал част от държавната машина. Знае проблемите, знае и решенията. Колегата Михаела Крумова в качеството си на бивш председател на Общински съвет-Кюстендил е политик от кариерата. Има опит, експертиза, потенциал. СДС участваме с областния ни лидер Анелия Любенова. Седесар от повече от 20 години, човек с твърда воля и решителност. Опонентите – Виктория Василева от ИТН е приемлив кандидат. Тя беше от СДС, председател на младежката структура, също опитен политик. Но гледах интервю на втория в листата, когото представят за експерт. Пък нищо експертно не чух от него. БСП – пълен позор! Бивш таен разузнавач от ДС, трансформиран в банкер. Това ли е БСП в Кюстендилско след такива знакови политици като Иво Атанасов, Манолова и Ибришимов? Пак ще повторя – пълен позор! За ДБ пък не ми се и говори. Ако някой ми каже с какво или в какво техният водач има експертиза и ще бъде полезен в парламента, то бих гласувал за него. Един паметник щеше да прави и него не успява да направи. Мога да продължа, но е безсмислено. Ето затова хората трябва внимателно да преценяват и оценяват. Защото после е късно. И пак ще търсим нови лица…

Какво бихте променили или предложили, ако бяхте депутат?

Ще изложа нашите предложения накратко:

  • Реформа в съдебната система
  • Реформа във формата на управление
  • Дигитализация
  • Административно-териториална промяна
  • Децентрализация
  • Бърз достъп до финансов ресурс за фирмите, включително европейски средства
  • Спешна реформа в образованието
  • Промени в здравната и здравноосигурителната система
  • Промени в осигурителната и пенсионните системи
  • Реформа и фокус върху водния сектор

Списъкът е дълъг, като по всяка от тези теми мога да говоря с часове и в детайли. Но сега най-важното и най-отговорното е да спрем червените в похода им към властта. Затова на 11.07.2021 гласувайте с бюлетина №5!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене