ГЕРБ: Служебното правителство е предприело вдигане на корпоративния данък на поне 15%

Характеристика на служебното правителство е да се държи като правителство, излъчено от парламентарно мнозинство, което има политически хоризонт поне два мандата. И да се занимава със стратегически дългосрочни задачи. Съдебна реформа, преосноваване на държавата, разработване на нов План за възстановяване и устойчивост и т.н. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на пресконференция в централата на партията. По думите му едно от първите неща, които трябва да кажем, е да напомним на служебното правителство, че това е служебно правителство, функциониращо без парламентарно мнозинство и с ограничен във времето мандат. „Доста по-кратък от мандата на правителство излъчено от парламент. И ако не е забранено от закона, политическият морал предполага то да не се ангажира с дългосрочни решения. Особено такива, каквито искат последващо одобрение в несъществуващо към момента Народно събрание. От къде българските граждани, предприемачи, работещи, трябва да научат, че правителството се е присъединило към инициативата на Г7 за повишаване на данъците? От къде трябва да научат? От напоително интервю на финансовия министър, от брифинг след заседание на Министерския съвет, от прессъобщение или нито едно от споменатите комуникационни жанрове. Най-наблюдателните представители на бизнеса могат да го научат от сайта на ОИСР“, посочи Дончев.

„На сайта на ОИСР е публикуван един списък на 1 юли 2021 година, в който ние с интерес открихме, че фигурира България. Където забележете, прави впечатление, че доста европейски държави не фигурират. Държави като Унгария, като Ирландия, като Естония… Но България фигурира! И този списък е за държавите, които се съгласяват да се повиши корпоративният данък на минимална ставка от 15%“, заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС в 23МИР в София Александър Иванов. Той припомни, че в България корпоративният данък от много години е 10%. „Тоест за българския бизнес, за всички работещи, това значи 50-процентно увеличение на данъка. Доста усилено се разрових в сайта на Министерски съвет, за да видим, че на 17-та точка от Заседание на Министерския съвет, проведено на 30 юни, е взето решение за това България да повиши своя данък на минимум 15%. Без обществено обсъждане, без тристранки, без никаква оценка на ефекта на въздействие върху българската икономика, върху българския бизнес и върху всеки български гражданин България със служебното си правителство се съгласява да повишим данъчната си тежест с минимум 50%. Няма оценка на ефект на въздействие върху бизнеса, върху инвестиционния климат в България“, подчерта Иванов.

Александър Иванов попита финансовия министър защо не даде пресконференция, да осветли това свое решение? „Защо, по кой коридор, в коя стаичка, кой го е притиснал да прокара своето решение на Министерски съвет? Финансовият министър е длъжен да даде този отговор. Също така служебният премиер, а може и президентът Радев, който подкрепя това решение, да се вдигат данъците в България с минимум 50% без обществен дебат. Ние сме длъжни да изкажем своето опасение, че това влияе много зле на бизнес климата и на привличането на нови инвестиции в България“, категоричен бе Иванов.

Според водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич Деница Сачева, на практика е взето едно еднолично решение без национален дебат. „Едно решение, което е непочтено най-малкото защото е непрозрачно и решение, което е непрофесионално. Това са характеристиките, с които се взимат сериозни и важни решения от настоящата партийна коалиция, която се готви да прерасне и в управляваща коалиция – коалицията между БСП, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, посочи Сачева. По думите й вдигането на данъци, особено в момент на криза, със сигурност действа неблагоприятно на цялата икономическа обстановка в страната.

„Означава по-малко създаване на работни места, означава по-висока безработица. Ако се вдигне корпоративният данък с 50%, това означава 1,250 млрд. лева да бъдат взети от бизнеса и на практика бизнесът да не може да ги реинвестира, да не може да ги използва за увеличаване на доходите, да не може да ги използва за създаване на нови работни места и за подобряване на условията на труд. Може би това е и скритият сценарий, по който се върви, защото всички наши опоненти на тези избори дават изключително щедри социални послания, изключително утопични обещания за какви ли не социални придобивки. Тези утопии не са възможни, ако не се вдигат данъците и осигуровките. Стойността на социалните послания на различните политически партии, минавайки от БСП, през „Демократична България“ и стигайки до „Изправи се! Мутри вън!“, варират между 5 и 15 милиарда“, обясни Даница Сачева. Тя предупреди, че начинът, по който тези социални утопии могат да се изпълнят, е именно чрез вдигане на данъците и не случайно се започва с една лека подготовка чрез това решение на правителството.

„От едната страна е пълната тишина, от другата страна е логореята. Служебното правителство е вербално свръхактивно. Много негови представители говорят толкова много, че не ми е ясно кога работят. Освен традиционните жанрове – интервю, пресконференция, има и нови жанрове. Селфи в източен язовир или риалити от баня. Където се брои дали има сапун, шампоан и така нататък. Не твърдя, че това не е вълнуващо, даже напротив. По-същественият въпрос е защо тук има тишина? Защо по инициативата на българското правителство за повишаване на корпоративния данък има тишина? Защо?“, попита Томислав Дончев.

„Ние настояваме да чуем позициите първо на партньорите в Съвета за тристранно сътрудничество – работодателските и синдикалните организации. Как гледат те на инициативата за повишаване на данъците?“, призова той. Дончев напомни, че един такъв въпрос обичайно отнема месеци консултации. „Месеци консултации и дискусии с всички заинтересовани страни. Как ще се отрази на бизнеса изобщо, на отделните браншове, на тяхната конкурентоспособност, на заплатите на заетите. И така е било. Това е норма от последните 20 години поне“, припомни зам.-председателят на ГЕРБ.

Томислав Дончев настоя всички основни политически партии да се обозначат и да излязат с ясна позиция какво им е отношението към инициативата за повишаване на корпоративния данък. „От програмата ни е видно, че ние не предвиждаме промяна на данъците, освен отпадането на един данък. Нашата позиция е ясна. Но редно би било една седмица преди изборите всички основни политически сили да излязат с ясна позиция“, заяви Дончев.

„И на трето място – редно е г-н президентът, който е принципал на това правителство, не само го е назначил, но носи и цялата политическа отговорност за него, също да излезе с позиция какво е отношението му към тази инициатива, за да има яснота. Според Конституцията, според българските закони теоретично увеличаването на всеки данък е възможно, само че това е политическа позиция и българите трябва да знаят кой е за и кой е против“, призова Томислав Дончев.

„На фона на тази тишина, която идва от Министерството на финансите по тази тема, имаме пък за сметка на това много силен шум от страна на един доста объркан човек, който броди в българския ефир през последните два месеца. Това е Бойко Рашков. Понеже два месеца всички са против нас. И основните политически субекти, и МВР, и една сериозна част от медиите, и всякакъв вид участници в кампанията, и въпреки това според данните на всички социологически агенции продължаваме да стоим на първо място. И сега се дава заключителната част на тази кампания, в която г-н Рашков, като основен пиар на това правителство, защото МВР започва да прилича на пиар агенция, а не на Министерство на вътрешните работи, вече явно е във финалната част на своята активност“, заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС в 24МИР в София Тома Биков.

По думите му днес Бойко Рашков започва атака срещу Българската православна църква и я обвинява в сделка с ГЕРБ. „Искам да му кажа, че сделки може да прави той за 19 имота. Българската православна църква е от около 1000 години тук и ще продължи да бъде тук, докато я има България. Такива дървени комунисти като Рашков, са се опитвали да унищожат Църквата вече 100 години. Мавзолей няма, но Църква има! И много е добре да знае, че не Църквата подкрепя ГЕРБ, а ГЕРБ подкрепя Църквата. Това е нещо съвсем различно и се надяваме, че в следващите дни няма да видим митрополити и свещеници, викани на разпити по Районните управления, както се случва с нашите активисти. Защото това е директно участие в кампанията и по всяка вероятност ще създаде недоверие в изборния процес. Защото това, което прави този объркан човек, не е правил никой през последните 30 години, независимо от това кое правителство е било на власт и кое правителство е организирало изборите“, категоричен бе Тома Биков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене