„Не само ще имаме достатъчно тестове, но до понеделник-вторник ще имаме тестове и за връщане на децата от 5 до 8 клас”, увери вчера   служебният премиер Стефан Янев.

Големите ученици от общините Благоевград, Кресна, Сандански, Якоруда продължават с онлайн уроците и през следващата седмица, в Симитли – на ротация

Учениците от училищата в общините Благоевград, Кресна, Сандански, Якоруда продължават с обучението от разстояние в електроннна среда/ ОРЕС/ и през следващата седмица. Това съобщи за „Струма“ началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов. Вчера той получи писмо от директора на РЗИ д-р К. Калоянов, в което се посочва, че във въпросните общини заболеваемостта от коронавирус към дата 12.11. е над 750 на 100  хил. души. Затова д-р Калоянов предлага онлайн уроците да продължат и следващата седмица или до 19.11. /включително/.

Междувременно със заповед на министъра на образованието акад. Денков е регламентирано преминаването към ротационно обучение в училищата в община Симитли. Ротацията също е за една седмица – от 12 до 18.11. /четвъртък/ включително.

Към момента освен в Симитли, т. нар. ротационно обучение се реализира и в Гърмен и Сатовча.  В останалите 11 общини се прилага ОРЕС. Това не се отнася за ученици от начален етап, които имаха възможност да влязат по класните стаи. Според насоките, разпоредбите на МЗ и МОН присъствено обучение  /1-4 клас / може да се осъществява при осигуряване на безопасна среда, което включва и тестване на децата дава пъти седмично след съгласие от родителите. Тази стъпка предприеха общо 81 училища в областта, като на редица места първото тестване бе в сряда, четвъртък, а следващото ще е във вторник /16.11./. За областта са отпуснати към 9000 теста с по две проби, или 18 хил 000. На база на подадените декларации от родителите присъствено се обучават към 7000 ученици, като броят на желаещите да влязат по класните стаи, респективно съгласието на майки, бащи нараства. Изчисленията показват, че така доставената партида ще стигне за второто пробовземане във вторник, а за четвъртък ще останат към 4000 теста. Тоест, няма да стигнат за всички училища, деца, ако не се доставят нови.

„Не само ще имаме достатъчно тестове, но до понеделник-вторник ще имаме тестове и за връщане на децата от 5 до 8 клас”, увери вчера   служебният премиер Стефан Янев по време на разговор с гражданите през страницата на правителството във Facebook.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене