Туроператори на протест пред президентството, сред тях и проф. Георги Рачев

Представители на около 60 туристически агенции се събраха на протест пред президентството тази сутрин. Причината – новите счетоводни изисквания, които са въведени от Министерството на туризма, за да получат държавна помощ. Изискванията създават проблем, който засяга близо 200 от големите туроператори в страната.

Те вече са върнали част от парите на клиентите си от лични средства и от първия транш на помощта в размер на 4% от приходите си за 2019. Едно от условията за получаване на държавната помощ е до 5 април 2021 година да бъдат осчетоводени парите, които те трябва да връщат на туристите, което означава, че преди тази дата операторите трябва да са им издали кредитно известие за пари, които ще връщат през август. От Министерството на туризма са поставили и друго условие – компаниите да не са ликвидни преди същата дата, обясни Румяна Балтова от Обединение „Бъдеще за туризма“. Общият размер на държавната помощ, която ще се разпредели към 200-те туроператора е 16,5 милиона лева. „Програмата ще покрива само разходите за хотел и транспорт. Обаче за един пакет има един куп други разходи.

Освен това има изискване всеки разход на клиента да е свързан с доставчик. Нещо, което също не може да се изпълни. Ние предплащаме занапред, някои имаме кредити, някои – не. Т.е. Рестрикциите са толкова много, че накрая няма да може да се кандидатства за много малка част от парите, които ние дължим“, обясни Димитър Балтов, заместник-председател на УС на Обединение „Бъдеще за туризма“. „Това го има, за съжаление, само в нашата държава, защото европейските практики са коренно различни. Нашите колеги в други държави получиха още в първия ден на пандемията скорошна подкрепа“, коментира Одисей Спасов.

По думите му Министерството на туризма ги кара да фалшифицират счетоводни документи. „Ако нямате ликвидност, вие трябва да се изправите пред съда и да кажете „Аз съм фалирал“. Как ние може да знаем, че след 5 април ще има втора вълна? Как да издам аз кредитно известие, като след пет дни трябва да ги върна? Ако не ги върна, аз отивам на съд. Това са парите на българските граждани“, коментира популярният климатолог проф. Георги Рачев, който е и туроператор. Недоволните поискаха и оставката на служебния министър на туризма Стела Балтова. А след това се състоя спешна помощ между нея и протестиращите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене