ВИДЕО: Протест в неврокопско! Днес предупреждаваме до дни затваряме ГКПП Кулата – Промахон!

Жителите и собственици на фирми излизат на протест в Гоце Делчев. Те настояват граничен пункт „Илинден – Ексохи“ да се отвори за движение за леки автомобили. Сега през пункта могат да преминават само камиони.

Протестиращите от Гоце Делчев вече затвориха кръговото кръстовище, което е на края на града и е връзката с въпросния граничен пункт. Те настояват „Илинден – Ексохи“ да бъде отворен в най-скоро време, защото заради неговото затваряне, което е от около близо година, много сериозни загуби търпи икономиката в целия регион, а причините за това са няколко: на първо място, голяма част от фирмите, които са от района, работят с фирми от Гърция, а дейността им е сериозно затруднена заради затварянето на пункта.

Другата причина да искат да се отвори и за леки автомобили граничният пункт, е че голяма част от хората работят в Гърция, като си пътуват сутрин и вечер се прибират. От една година вече това не е възможно и съответно те са загубили работните си места. Според протестиращите няма никаква логика да може да се преминава с тежкотоварен автомобил през светлите части на деня, а с лек автомобил това да не се случва.

 

Протестиращите казват, че това е началото на техните искания и днес това е предупредителен протест. Ако исканията им не бъдат изпълнени, те се заканиха, че в най-скоро време ще блокират единствения отворен пункт с гръцката ни съседка в региона , а именно „Кулата – Промахон“. Според протестиращите ако се отвори „Илинден – Ексохи“, ще се облекчи сериозно трафикът на граничен пункт „Кулата“, който е доста затруднен от около месец.

Под въпрос остава лятната ваканция на над 150 000 българи, защото голям гръцки туроператор по-рано обяви, че прекратява дейността си до края на юни. Днес обаче излезе информация, че той прекратява дейност до 31 юли.

https://www.facebook.com/TopPressa/videos/487819665613246

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене