Премиерът Янев инициира среща с представители на протестиращи граждани за бъдещето на детската болница

Министър-председателят Стефан Янев инициира среща с представители на протестиращи граждани за бъдещето на детската болница. В началото на днешното правителствено заседание премиерът поиска министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова да разговарят с представители на Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“. „Нека да видим как може да сме взаимно полезни в търсене на решения“, заяви министър-председателят.

След като срещата беше организирана и проведена в Министерския съвет, министрите Комитова и Кацаров представиха пред медиите резултатите от дискусията с представителите на гражданската инициатива.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова съобщи, че ръководеното от нея ведомство ще откаже изменението на действащия подробен устройствен план и е в готовност да издаде виза за проучване и проектиране на нова сграда при поискване от възложителя на същото място, в границите на Медицинска академия, която ще бъде с височина 20 метра.

От своят страна министър Стойчо Кацаров отбеляза, че здравното министерство работи по темата и там също вече има проведена среща във връзка с изграждането на нова детска болница. Същевременно Кацаров посочи, че за да се подобри качеството на детското здравеопазване в страната, е необходим комплексен подход. По думите му трябва да се работи както за изграждането на детска болница, така и за подобряване състоянието на педиатричните отделения в лечебните заведения, за възнаграждението и уважението на лекарите и професионалистите по здравни грижи, заети в детското здравеопазване.

В тази връзка Министерството на здравеопазването вече е предложило на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса цените на медицинските дейности в областта на педиатрията да бъдат коригирани. В момента педиатричните клинични пътеки са със занижени цени, а повишаването им и промяната в Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, ще допринесе за по-добро качество на медицинската помощ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене