Екоорганизация блокира депото в Бучино

photo_verybig_1319830Жалба, депозирана във Върховен административен съд, попречи на дейностите по избор на изпълнител за изграждане на депото за битови отпадъци край благоевградското село Бучино.

Съдебната процедура срещу извършения преди месеци ОВОС, е предприета от екологичната организация „Струма 2001“, със седалище в Петрич, каза на пресконференция днес кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

„Предстои разглеждане на казуса от върховните магистрати. Това ще ни забави поне с половин година, иначе имахме готовност за избор на изпълнител, след като в началото на годината МОСВ даде зелена светлина за изграждане на регионална система за управление на отпадъците. Тогава официално бе посочено, че оценката на доклада за въздействие върху околната среда е положителна“, изтъкна градоначалникът.

Забавянето на депото води до допълнителни финансови санкции от ЕС. От следващата година таксата за депониране ще бъде между 40-50 лева за тон боклук. Сега тя е 22 лева, каза Камбитов.

Кметът обяви със задоволство, че тази сутрин е провел работна среща с началника на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев, на която са уточнили конкретни строително-ремонтните дейности, свързани с процедурата по прехвърлянето на 67 декара от бившите казарма в активите на Общинската администрация.

„В следващите дни ще бъде направена количествено-стойностна сметка с точни финансови показатели. До края на 2015-та, процедурата, която година и половина беше спирана, ще бъде финализирана. Имах срещи със зам.-министрите в МО, с които се уточняват условията на деактуване на собствеността от държавна в общинска. Радостното е, че средствата, които трябва да инвестираме, за да получим военния терен, ще бъдат по-малко от 2 милиона лева, каквато сума бе поискана при предишното правителство“, коментира Атанас Камбитов.

Благоевградският кмет очаква и бързо изграждане на спортния комплекс при Осмо СОУ в квартал „Еленово“, рамките на който е предвидено плувен басейн с олимпийски размери, игрища, площадки за отдих и игра, както и паркинг. Той очаква до месец-два да се получи финансиране от централния бюджет. Към този момент за инвестицията са предвидени повече от 1 милион лева, пренасочени неотдавна с решение на местния парламент от актива на общинските дружества „Пазари“ и „Паркинги и гаражи“. „На 15 септември ще направим ритуална първа копка на обекта“, заяви кметът Камбитов.

Благоевград е една от малкото общини, на които не са им наложени никакви санкции по реализирането и изпълнението на различните европроекти, по които работи. Всички проекти, по-които работи Общината, ще бъдат завършени в срок.

„Имаме към 25 проверки и всичките са без забележка, което означава, че при нас няма опасност от някакви корекции“, отчете градоначалникът Камбитов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене