Здравната каса с шокиращи разкрития! 23 медици в благоевградския Тубдиспансер, маскирани като Ковид болни, са точили пари от държавата, докато получавали заплата и 1000 лв. бонус за първа линия

23-ма медици от общо 36-членния състав на общинската белодробна болница в Благоевград са се водили, че са пациенти в Ковид отделението на болницата и така са източвали големи суми от Здравната каса. В същото време тези „болни” медици са били на работа и са получавали заплати и бонуси по 1000 лв. за първа линия. Констатацията е направена от експерти на Здравната каса, които влязоха в Тубдиспансера по сигнал, подаден в началото на февруари от лекарката с 40 г. стаж там д-р Екатерина Тенекеджиева. Докладът е връчен на директора на общинската болница д-р Петър Георгиев преди дни, научи „Струма“. Проверяващите са установили категорично, че е провеждано мнимо лечение  на „мъртви души“ за източване на средства и всички, участвали в измамната схема, от микробиолозите до ренгенолозите, чиито подписи са под документите, следва да  носят дисциплинарна отговорност за умишлено престъпление. Болницата да върне парите, изплатени по клиничните пътеки за лечение на коронавирус на установените 23 случая, ще иска Здравната каса.

Докладът на здравните инспектори съдържа данни за фрапиращи нарушения. Установено е, че при хоспитализация на много белодробно болни документацията е непълна, като в досиетата им липсват снимки и други изследвания, доказващи заболяване. Шефката на една от лабораториите се е подписвала под официални медицински документи по време, в което е била в платен отпуск. Рентгеноложката пенсионерка от Сандански д-р Пасалуди пък изобщо не е стъпвала в Тубдиспансера в Благоевград и от дома е преглеждала дистанционно, като са й пращани снимките за разчитане по интернет. Голямо разминаване в наличните и изписаните на болните медикаменти от болничната аптека е установила още проверката. Въз основа на констатациите Здравната каса е декларирала, че ще иска спиране на пътеките за лекуване на белодробни заболявания в общинската специализирана болница, в която вече ще могат да се лекуват само болни с туберкулоза.

„Ситуацията е много притеснителна за Общинския съвет като принципал на лечебното заведение, затова проведох редица срещи през последните дни и запознах представителите на всички политически групи с доклада на Здравната каса за ситуацията в Тубдиспансера“, потвърди информацията на „Струма“ председателят на местния парламент Радослав Тасков. На въпрос за настроенията в ОбС дали ще остане д-р Георгиев начело на Тубдиспансера след изтичане на договора му на 25 юни той отговори, че най-важното за благоевградчани е болницата да се запази и да не бъде закрита. „Изразеното мнение от представителите на политическите сили в ОбС бе, че за броени месеци до провеждане на конкурс, което се очаква да се насрочи през есента, и до произнасяне на прокуратурата и компетентните органи не е целесъобразно да се правят смени. В момента д-р Георгиев е единственият пулмолог в Тубдиспасера, без такъв специалист болничното заведение не може да функционира, докато не бъде назначен друг специалист.

Р. Тасков

Както „Струма” писа, скандалът в Тубдиспансера избухна, след като се разбра, че управителят д-р П. Георгиев избирателно е давал високи премии на част от екипа, което взриви гнева на останалите. В сигнал до всички контролни органи д-р Тенекеджиева поиска проверка, посочвайки част от нарушенията на д-р Георгиев. В края на май в Тубдиспансера влязоха полиция и прокуратура и иззеха всички документи, част от компютрите, сървъра и дори електронния подпис на управителя.

Дни след акцията последва ответен удар от управителя, който уволни опълчилата се срещу него д-р Тенекеджиева, както и д-р М. Чаракчиева, и призна, че е подготвил заповед за отстраняване и на брат й П. Чаракчиев, но го чака да му я връчи, тъй като е в болнични…

След шокиращите разкрития на Здравната каса сега се очаква реакцията на прокуратурата по големия скандал.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене