Верни на традицията и тази година жителите на сатовчанското село Вълкосел масово отпразнуваха празникът „Прядой“

И тази година жителите на сатовчанското село Вълкосел не измениха на много старата си традиция и масово празнуваха празника „Прядой“. Според традицията този празник във Вълкосел се празнува в първата седмица на месец юни всяка година.

И тази година няколкото местни пекарни се задъхваха и едвам смогнаха да опекат стотиците агнета.

Почти като задължение във Вълкосел се е установило на „Прядой“ във всяка къща да има на трапезата печено агне, вратите на къщите да са отворени и стопаните да посрещан гости от близо и далеч.

Сатовчанското село Вълкосел е първото в областта от където тръгва празника „Прядой“. По късно традицията се прихваща и от жителите на съседните села, Слащен, Туховище, Годешево и др., но те празнуват на други последващи дати.

Така за поредна година село Вълкосел в събота, освен че се изпълни с много гости, веселие и спортни мероприятия, уханието на печено агнешко се носеше из цялото село от пекарните, които почти 24 часа пекоха без прекъсване. Специално за „Прядой“ всяка година се прибират от чужбина гастербайтери, така и във Вълкосел пристигат гости и роднини от цялата страна.

Празникът „Прядой“ не е религиозен празник и той не присъства официално в календара. Той е свързан основно с отбиването на агнетата сокалчета от майката им и се извършва предоят на овцете от където идва и името на празника “Прядой“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене