Елена Йончева: Сега България трябва да разкрие корумпираните и техните схеми

Партньорите на България в САЩ ни помогнаха със санкциите за конкретни лица по закона „Магнитски“. Големият въпрос сега е кого са корумпирали и по какви схеми. Ако те продължават, а подкупваните са в държавната администрация, трудно ще преборим корупцията. Що се отнася до споменатия „политически лидер“, всички си мислим за Бойко Борисов, защото той беше на власт повече от десет години.

Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Студио Хъ“ на 7/8TV. Тя беше категорична, че със служебното правителство и разкритията от САЩ вече има голям шанс България да бъде друга.

Елена Йончева посочи, че от няколко години САЩ отбелязват в докладите за България, че има ендемична корупция, най-вече в инфраструктурните проекти и енергетиката. А според анализ на ЕП всяка година страната ни губи 11 млрд. евро заради подкупи, кражби, търговия с влияние и пропуснати инвестиции. Тези средства можеше да се вложат, за да има стабилна средна класа, да има развит малък и среден бизнес, да има по-добра среда за живот. Вижте пътищата – това са проектите, от които, според експерти, към кръгове близки до предишните управляващи се връщаха около 30-40% от средствата. За сметка на качеството и за сметка на нашата безопасност, каза тя. Когато искахме схемите да се разкрият, строителните фирми изкараха близо 1 000 строителни машини на бул. „Цариградско шосе“, за да протестират, припомни Елена Йончева.

Според нея с мерките по закона „Магнитски“ САЩ защитават своите национални интереси, България също трябва да защити своите – „оттук насетне всички карти са у нас“. Проблемът не е само с „изчегъртването“. Важно е който и да дойде на власт, подобни схеми да не са възможни, каза тя в отговор на въпрос.

В близките дни Елена Йончева очаква и реакция на европейски депутати по скандала с подслушването на опозицията от бившите управляващи от ГЕРБ. Днес тя ще запознае колегите си в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент с последните подробности по него и опитите на прокуратурата да осуети проверките, започнали от служебното правителство.

Евродепутатката определи като много добра новина за България началото на работата на Европейската прокуратура. Новата институция ще разследва злоупотреби с европейски средства, а сигнали за това може да подава всеки, направо на сайта на прокуратурата. За разлика от ОЛАФ, службата на Лаура Кьовеши има правомощия и да повдига обвинения.

Още следващата седмица се очаква европейските депутати да увеличат натиска върху Европейската комисия, за да започне да прилага обвързването на върховенството на закона в държавите членки с отпускането на европейски средства. Това е механизъм, създаден с превантивна цел, но той дава правомощия на ЕС да спре парите за правителства, които не уважават разделението на властите, съдебната им система не е независима, няма свобода на медиите и има високи нива на корупция, застрашаваща финансовите интереси на съюза.

Елена Йончева е сред инициаторите на резолюция, в която Европейската комисия ще бъде предупредена, че ако не предприеме действия по този механизъм, срещу нея ще бъде заведено дело в Съда на ЕС. Европейската комисия трябва не просто да констатира проблемите с върховенството на закона, а да вземе конкретни мерки, коментира Елена Йончева. Сред останалите инициатори са зам.-председателят на Европейския парламент Катарина Барли, Софи ин’т Велд – председател на мониторинговата група за демокрация и др.

В ЕНП има трезвомислещи хора, постепенно партията ще се отдръпне от ГЕРБ и Бойко Борисов, прогнозира Елена Йончева, попитана за „оплакването“ на бившите управляващи в Брюксел. Тя припомни, че ЕНП подкрепяше дълго време и Унгария, и накрая отгледа чудовище.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене