Ексклузивно в Топ Преса! Ново дело за смъртта на бащата на неврокопски футболисти!

Илко Пиргов продължава да играе в „Локомотив“

 

Нарушения връщат процеса на старта

 

Илко и Димитър Пиргови покрусени след трагедията

Пет години след трагедия, довела до смъртта на бащата на футболистите Илко и Димитър Пиргови, процесът започва от нулата. Емил Пиргов е убит от токов удар през лятото на 2016 г., а до рестарт на делото се стига заради сериозни нарушения по делото. Апелативният съд в София връща материалите на окръжните магистрати в Благоевград за ново разглеждане.

На 5 август 2016 г. 58-годишният електротехник към „Енергоснабдяване“ – Гоце Делчев, работи на стълб в село Буково. Емил Пиргов има 33-годишен стаж в сферата на електроснабдяването и е началник на група. Със свои колеги трябва да пуснат ел. захранване към частна къща и монтират табло. Внезапно токов удар убива Пиргов, докато работи на стълба. Тялото на загиналия мъж е свалено, след като той вече е бил починал, разказват местни, станали свидетели на трагедията.

Емил Пиргов е от гърменското село Осиково, но от години живее със съпругата си в Гоце Делчев. Трагедията съсипва семейството. Само два дни след нея в мач за футболното първенство се изправят „Локомотив“ (Пловдив) и столичния „Левски“. На вратата на „буферите“ е Илко Пиргов, а в отбраната на „Левски“ е Димитър, който малко по-рано пристига в отбора от „Славия“. По-късно е обявен за най-добър защитник на България именно за 2016-а. Двамата играчи се показват като истински професионалисти и играят въпреки смъртта на баща им.

Димитър Пиргов отначало смята, че има опити да се прикрият фактите около трагедията

Димитър Пиргов отначало смята, че има опити да се прикрият фактите около трагедията

След първоначалното разследване започва дело в Окръжния съд в Благоевград. Обвиняеми са двама колеги на Емил Пиргов. Стига се до присъда, с която те са обявени за виновни за причиняване на смърт по непредпазливост, тъй като не спазили разпоредбите за безопасност. Получават по две години условно, като наказанието се отлага за три години изпитателен срок.

Адвокатите на подсъдимите обжалват пред Апелативния съд в София и искат те да бъдат оправдани. Те смятат, че самият Емил Пиргов е допуснал нарушения на правилата за безопасност. Семейство Пиргови се конституират като граждански ищци в началото на процеса и техните представители настояват за ефективни наказания. Отначало и прокуратурата иска завишаване на едната присъда, но по-късно настоява за потвърждаване.

В крайна сметка апелативните магистрати отчитат, че по-долният състав е допуснал две съществени процесуални нарушения. Едното е, че съдебният акт е постановен при липса на мотиви, а второто, че не са констатирани допуснатите при изготвяне на обвинителния акт процесуални нарушения, които прецакват правото на защита на подсъдимите.

„Окръжният съд се е придържал напълно към фактическата обстановка от обвинителния акт, която е пренесена в мотивите напълно буквално, с използвания от прокурора словоред и пунктуация. Обсъждането на показанията на свидетелите представлява преразказ на изложението им в съдебно заседание, без да е ясно дали и в каква степен казаното от тях изяснява фактологията по делото и защо се кредитира от съда. Като особено съществен пропуск се преценява и това, че в мотивите окръжният съд не е коментирал обясненията на двамата подсъдими, които дори не е описал при изброяване на доказателствените материали“, се посочва в решението на Апелативния съд.

Изброени са цял куп процесуални неточности и накрая съдът заключва:

„В принципен план обсъдените по-горе нарушения са от такова естество, че е безпредметно обсъждането на доводите в протеста и жалбите и тези в съдебно заседание, касаещи съществото на обвинението. Пороците са основание присъдата да бъде отменена и върната на първата инстанция. Етапът, от който следва да стане това е разпоредително заседание, където коментираните нарушения бъдат констатирани и производството върнато на прокурора за тяхното отстраняване и внасяне на обвинителен акт, отговарящ на изискванията на закона“.

Делото е върнато на друг състав на Окръжния съд, където ще започне буквално от нулата.

Нещастен случай?

Веднага след трагедията Димитър Пиргов заявява, че има опити случилото се да се потули:

„Опитват се да прикрият смъртта на татко, като я изкарат нещастен случай. Докторът, който първоначално го е прегледал, твърди, че смъртта е настъпила по естествен път. Това обаче категорично не е вярно. По тялото на татко има дълбоки следи от изгаряния, което говори, че се касае за токов удар“, заявява защитникът на „Левски“, който днес играе в ЦСКА 1948.

Топ Преса е единствената медия, която направи разбиващо интервю с майката на футболистите Пиргови, припомняме какво каза съпругата на покойня – Искра Пиргова:

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене