Мика Зайкова: В Щаба взимаха по 30-35 хил. лева заплата

Следващото 46-о Народно събрание, което ще бъде избрано след предсрочните избори на 11 юли, трябва да излъчи експертно правителство. Ще бъде много трудно. Трябва да надмогнем частните и партийни интереси, защото България не може да чака, заяви Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

„Няма нужда политически лица да бъдат министър-председател и вицепремиери. Тук се изисква къртовска работа от знаещи и можещи хора. Дали ще го направим и как ще го направим предстои да видим“, коментира Зайкова, като уточни че го казва в качеството си на експерт и не знае какво мислят за тази идея в партията на Слави Трифонов.

Тя прогнозира, че следващото правителство го чака висок дефицит, актуализация на бюджета и тегленето на заем, защото няма откъде да се вземат допълнително пари. Причината е, че приходите са надценени. „България излиза бавно от кризата… инфлацията върви нагоре. Това означава поскъпване. Доходите по време на пандемия както по света, така и у нас са силно намалели. Една инфлация с намалели доходи създава мизерия и бедност, създава нестабилна политическа обстановка. Трябва да се вземат мерки и лихвите повече не могат да бъдат нулеви или отрицателни“, обобщи икономистът.

„Сигурно пак ще открия Народното събрание, ако няма по-възрастни депутати от мен“, сподели още тя, давайки да се разбере, че ще бъде издигната за депутат от гражданската квота на „Има такъв народ“.

Работата на служебния кабинет

Мика Зайкова оцени положително свършеното до момента от служебното правителство на Стефан Янев. „Не можем да оставим страната след този хубав старт на служебното правителство. Трябва да поемем щафетата“, смята тя. „Момчетата се стараят, но тези Авгиеви обори не могат да се изметат и разринат за два-три месеца. Стараят се да направят възможно най-доброто, но няма да могат да завършат процеса, те полагат само началото. Стараят се да бъде прозрачно, да видят хората какво се е случило и какво трябва да се промени“, добави икономистът.

Тя похвали служебния финансов министър Асен Василев и неговия екип, които „много се стараят и това си личи“. Също така се надява д-р Стойчо Кацаров да успее да вкара здравната система в някакъв ред, защото там е нашето най-слабо място.

„Пандемията не е отминала, само е затихнала. Някои не могат да управляват кризи, а тази криза беше много дълбока. Този някой е бившето правителство и така нареченият щаб. Те взимаха по 30-35 хиляди лева заплати на месец, което е немислимо и за най-елитните IT специалисти в България, а на практика не вършиха никаква дейност. Виждате цялата бъркотия в здравната система“, смята Мика Зайкова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене