Connect with us

Култура

Красотата на танците заля с пълна сила град Гоце Делчев

Published

on

Снимки: Община Гоце Делчев, фейсбук

Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865”  организираха за поредна година празнично отбелязване на Международния ден на танца. За дванадесети път в събота и неделя жители и гости ще се насладят на най-красивите стъпки и кръшни народни хора в изпълнение на Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци-Гоце Делчев, Фолклорен ансамбъл „Љупчо Сантов“ – с. Оризари, община Кочани, Република Северна Македония, и Сдружение Ансамбъл за традиционна музика и игри „Митко Алексов“ – град Кочани, Република Северна Македония.

Феерията от песни, танци, музика, народни носии, усмивки и много талант избухна на площад „Гоце Делчев”, където стотици танцьори показаха своите умения и започнаха чудната веселба в името на негово величество танца. След това участниците в невероятното събитие се пренесоха по улиците на града, където бяха снимани и аплодирани от всички минувачи и зрители. А те, пустите му танцьори, сякаш нямаха умора. Припкаха все по-леко над земята, музикантите също не се предаваха, вееха се десетки знамена. За да стигнат с традиционното и много атрактивно дефиле до мястото на своя концерт – до площада пред Дома на културата. Където вече ги чакаха с нетърпение много неврокопчани и гости на града, за да станат свидетели на нещо, което си заслужава – издигането на пиедестал на народните ни ритми. Защото те са сред визитката на страната ни. В това се увериха всички пред Дома на куртурата тази вечер. Утре пък ще има открит урок по разучаване на български хорả в Градския парк на Гоце Делчев.

Тази година събитието е част от проекта „Нашият общ път към съвместното бъдеще/Our common past – road to the joint future“, референтен номер CB006.2.12.028, финансиран по договор №РД-02-29-155/12.07.2019 по Програма за трансгранично сътрудничество ИПП ИНТЕРРЕГ 2014–2020 между Република България и Република Северна Македония.

Проектът се фокусира върху развитието и насърчаването на трансграничното сътрудничество в областта на културата, фестивални и творчески възможности за обмени между публичните институции и други заинтересовани страни в туристическия сектор, чрез организиране на събития по проекта, трансфер на знания и опит, организиране на тематични ученически посещения, разработване на различни ИТ приложения и разработване на 3D видео.

Танците, танците! Те са живи в Гоце Делчев! Танците, танците! Те са живи в Гоце Делчев! Танците, танците! Те са живи в Гоце Делчев! Танците, танците! Те са живи в Гоце Делчев!

Култура

Фотоизложба за живота на хората в община Симитли

Published

on

В изложбената зала на Народно читалище „Св. Климент Охридски“ в град Симитли е открита фотоизложба, представяща моменти от живота на хората в общината. В експозицията са включени 50 снимки, отразяващи бита и културата на жителите на град Симитли и малките населени места.

Изложбата показва делника и празника на населението, разказва чрез фотографиите за традициите и обичаите, за спорта и културата, за всичко онова, което сплотява различните етноси и култури, живеещи на територията на община Симитли.

Фотоизложбата е организирана от Община Симитли по проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Проектът е съобразен с основната визия в политиката на община Симитли – за подобряване на жизнената среда и повишаване европейското самочувствие на гражданите.

pirinsko.com

Continue Reading

Култура

Обща художествена изложба се открива в Благоевград в деня на Свети Лука – покровител на художниците

Published

on

На 18.10.2021 г., от 18:00 часа, в Градската художествена галерия в Благоевград ще се открие обща художествена изложба на 30 автори, които  ще покажат живопис, графика, приложно изкуство, скулптура.      Изложбата има конкурсен характер. Наградите са осигурени от Община Благоевград, а призьорите са определени от тричленно жури.  Кои ще бъдат наградени ще стане ясно на откриването на изложбата.

Експозицията се открива  в деня на Свети Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони – на Св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин Св.Лука сложил началото на църковната иконопис.

 

Continue Reading

Култура

Нова изложба в историческия музей на Благоевград от тази вечер

Published

on

В  Регионалния исторически музей на Благоевград днес се открива изложба „Относителна реалност“. Тя и подредена в зала „Временни изложби“ и ще бъде достъпна за посетители от тази вечер.

Това е съвместна изложба на Анна Васева и Румен Дешев, включваща около 40 произведения – живопис, колажи, смесена техника.

След Благоевград, художниците ще представят съвместната си изложба и в други градове на страната.

Continue Reading

Култура

Почетоха Св. Петка и в село Тросково

Published

on

Миряни от Община Симитли, въпреки лошото време и непрестанните валежи от дъжд, не пропуснаха възможността да почетат Св. Петка и в едноименната църква в село Тросково.

По традиция всяка година на Петковден в църквата се отслужва света литургия. Така беше и на днешния 14 октомври. Отец Спас благослови миряните и им пожела Св. Петка да ги закриля.

Храм „Св. Петка“ в село Тросково е с уникална архитектура. Изграден е на мястото на по – стар православен храм. Строежът на църквата започва преди 13 години на мястото на старо светилище, белязано от руини.

Църквата, каквато я виждаме днес, е изградена изцяло с доброволен труд и пари от дарения. Братята Стоян и Тодор Траянови са инициатори за възстановяването на вековния храм, заедно с кмета Апостол Апостолов, който е основен благодетел.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ