Супер новина! Списание Форбс отличи фирма „Аполо“, която е с неврокопски корени!

Собствениците на „Аполо“ Николай Цветанов и Веска Цветанова, която е от град Гоце Делчев, залагат на високо качество и иновации, за да спечелят и задържат с години своите клиенти

„АПОЛО“ съществува вече 27 години, една от фабриките им се намира в град Гоце Делчев!

Как успяхте да се позиционирате и за­държите сред лидерите на пазара на професионални и униформени облекла?

Веска Цветанова: Нашето верую е, че каквото и да правиш, трябва да го правиш по възможно най-добрия начин. При производството на облекла това означава -максимално качество, абсо­лютна функционалност, красив ди­зайн. Разбира се, важно e да го правиш и с много любов. Ние много харесва­ме облеклата, които произвеждаме.

За изработката на всяка дреха под­бираме най-точните материали, ди­зайн, който харесваме и конструкция, която осигурява максимална функцио­налност. Няма начин, когато си вложил толкова много усилия, любов и качест­во в един продукт, той да не достигне до хората, а когато достигне, случва се магията – клиентите ни се наслаж­дават на носенето на нашите дрехи, а те им носят късмет.

Николай Цветанов: Клиентът е най-важен, стремим се да погледнем от неговата гледна точка – от какво се нуждае, каква функция ще изпълня­ва дрехата му, при какви условия и в какъв температурен диапазон ще се носи. Правим анализ – поставяме всич­ко на научна основа, и така решаваме какъв дизайн, материи и конструкция ще ползваме. Дрехата трябва да е кра­сива, удобна и функционална, да бъде като втора кожа – лека, комфортна, дишаща, водонепроницаема.

През го­дините сме срещали много труднос­ти, но при нас няма „не може“, това никога не е било вариант. Имаме един принцип – всеки компромис е греш­ка, затова не правим компромиси с качеството, независимо колко ще струва. Стремим се винаги да бъдем перфектни. Макар и рядко, грешки се случват, но компенсираме клиентите си, така че да останат удовлетворе­ни и да запазим дълготрайни отноше­ния с тях.

Какви са предимствата на вашите продукти пред тези на конкуренти­те ви на пазара?

В.Ц.: Хората казват не давай повече, отколкото искат от теб. Ние обаче мислим по друг начин –задължител­но даваме това, което сме обеща­ли, но добавяме и малко повече и сме убедени, че това е правилният път – знаем, че това, което даваме в по­вече, ще донесе допълнителна защи­та, допълнителен комфорт, още по­вече радост от носенето на дрехата. Щастието на клиентите прави и нас самите щастливи.

Н.Ц.: Много често конкурентите ни се опитват да покрият само миниму­ма от изискванията към дрехите и се чудят, когато ние предлагаме макси­малното качество. Горди сме, че пет пъти получихме 100 от 100 точки за ка­чество за изработка на униформите за швейцарската армия – няма друга компания за последните 35 години, която да го е постигнала.

Много наши конкуренти не обръщат достатъчно внимание на реалния ползвател на об­леклата и на това от което той има нужда. Винаги казваме на служители­те си да изработват всяка дреха така сякаш тя е за тях. Когато я създават, да помислят те биха ли я носили и какви изисквания биха имали, ако беше за тях, за техен близък или приятел. Отличаваме се с това, че винаги се стремим да внедрим иновации в про­дуктите – най-новите постижения в текстилната индустрия. „АПОЛО“ винаги е носил духа на новото – въ­веждаме световните иновации в Бъл­гария и доказваме, че качество на све­товно ниво може да има и у нас.

От началото на COVID-19 пандемия­та произвеждате и защитни облек­ла. Защо решихте да ги включите сред продуктите си?

В.Ц.: Всички бяхме изненадани от поя­вата на този вирус, никой не беше под­готвен и затова решихме, че тряб­ва да помогнем. Свързахме се с наши партньори в чужбина, които вече имаха опит, за да получим повече ин­формация. До този момент не бяхме произвеждали медицински защитни облекла, но успяхме за една нощ да на­правим дизайн, кройка и да определим необходимите ни материали.

Разпо­лагаме с над 6000 вида материалa на склад. Имахме специална мембранна тъкан, която бяхме разработили за вграждане в немски униформи, реши­хме да я използваме. Така произведох­ме първите в България защитни кос­тюми, които се оказаха с качество над световното. Не беше никак лесно в началото, доставките на платове, дори със самолети, бяха ужасно труд­ни, цените на каргото се покачваха с минути, стигна се и до чартърни по­лети, но успяхме да създадем необхо­димата организация и да се справим. Стартирахме случайно този бизнес, но се оказа, че сме създали продукти, които заслужават да бъдат развити и утвърдени, защото в определени слу­чаи ще се окажат животоспасяващи.

Н.Ц.: Костюмите за еднократна упо­треба, с която масово по света се влиза в COVID-19 отделенията замър­сяват околната среда (над 30бр. полз­ва един медик на месец). Те са с лоша конструкция, неудобни, не дишат, за­потяват медиците, което при про­дължително носене води до бакте­риални инфекции и рани по телата им. Тези облекла осигуряват минимална защита от проникване на вируса, при някои тя е под 1%.

Нашите костюми са за многократна употреба, осигуряват 100% защита, която остава непроме­нена и след 30-40-50 пранета на 60 гра­дуса. Използваме специална мембрана, която не пропуска вируса и не изпотя­ва – диша, поддържа комфорта и тем­пературата на тялото в оптимални граници и запазва здравето на медика. Облеклата „АПОЛО“ са с водонепро­ницаеми защитни ципове. Костюмите ни са и много леки – с тегло между 160 и 280 г. Направихме тестове с реален вирус и резултатите бяха впечатля­ващи. В САЩ, Швейцария, Белгия, Испа­ния специалистите ни казаха, че това са най-добрите защитни костюми, които са виждали.

Защо избрахте да развивате компа­нията си като семеен бизнес? Какви предимства ви дава това?

Н.Ц.: Не сме избирали специално да го развиваме като семеен бизнес, но така се получи. Първите ни бизнес начина­ния бяха преди още да сме семейство и вече близо 30 години съвместяваме двете неща и определено виждаме предимствата. Нямаме точно работ­но време, а работим тогава, когато трябва нещо да се свърши, независи­мо дали е делник или празник. Имаме общи цели и работим неуморно за пос­тигането им. Ние сме на 100% парт­ньори в живота и в работата.

В.Ц.: Това, че разполагаме по различен начин с времето, действително е много ценно. Често работата ни анга­жира изцяло и това продължава дълго. В такива ситуации голямо предим­ство е човекът до теб да е ангажи­ран в същата тази дейност, в същия бизнес. Така никой не би се чувствал игнориран, пренебрегнат или пък – ви­новен, а напротив – двамата имате повече от своето времето заед­но, макар и по един малко по-различен начин.

Как разпределяте ролите си в рабо­тата?

Н.Ц.: Веска контролира процесите, свързани с документи, тъй като има юридическо образование. Грижи се и за комуникацията с клиентите. Аз се фо­кусирам върху развойната, производ­ствената част и контрола.

В.Ц.: Допълваме се в работата и всеки от нас трябва да познава цялата дей­ност до най-малкия детайл, за да може да се включи и да помогне на другия във всеки момент.

Каква е тайната на добрата бизнес комуникация в една семейна фирма?

Н.Ц.: Успяваме много добре да разгра­ничим нещата – когато работим, сме колеги, а извън офиса сме семейство.

В.Ц.: В основата на добрата комуника­ция – лична, бизнес, или комуникация в семейството, е много важно човек да изразява себе си ясно и да проявява раз­биране по отношение на другия. Важна е атмосферата, която ежеминутно създаваме. Когато човек е позитивен, влага тази енергия и в работата си, и в комуникацията с околните и тогава всичко е по-лесно. Ние самите пред­почитаме да работим с хора, които са позитивни, креативни, вдъхновени. Тези качества търсим, когато форми­раме екипа си, тези качества прите­жават хората ни, които всъщност представляват голямото семейство на „АПОЛО“ и които са ключов фак­тор за успехите на компанията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене