Connect with us

Новини

Републиканци за България: Хората жертва на трафик да са приоритет на МВР и Прокуратурата

Published

on

Експертната група за борба с трафика на хора (ГРЕТА) към Съвета на Европа публикува третия мониторингов доклад за България за напредъка в противодействието и превенцията на престъплението. В доклада си, ГРЕТА призовава властите да подобрят достъпа на жертвите на трафик до правосъдие и обезщетение и да осигурят устойчивост на всички мерки за борба с трафика чрез осигуряване на необходимото финансиране.

Третият доклад за прилагането на Конвенцията за борба с трафика на хора в България се фокусира върху достъпа до правосъдие и ефективните средства за защита на жертвите на трафик на хора, той също така оценява постигнатото от правителството след препоръките от втория мониторингов доклад на ГРЕТА за България през януари 2016 г.

В доклада е отчетен постигнатият напредък в някои области, като законодателни изменения в Закона за борба с трафика на хора и приемането на първата национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017-2021, но отбелязва че периодът на възстановяване и размисъл продължават да не са гарантирани чрез закона за всички жертви на трафик.

Значителен брой от осъдителните присъди за трафик на хора са условни, поради което българските власти са призовани да предприемат всички необходими мерки, за да гарантират, че престъпленията срещу трафика на хора са ефективни, пропорционални спрямо тежестта на извършеното престъпление и имат превантивен (възпиращ) ефект.

Споразуменията на прокурорите с трафикантите следва да се използват само по изключение в случаите на трафик на хора, а властите трябва да гарантират, че продължителността на съдебните производства по случаи на трафик на хора е в разумни срокове.

В доклада прави впечатление намаляването на броя на идентифицирани жертви – за сравнение през 2012 г. 579 жертви са спасени, докато 2019 са идентифицирани 406 пострадали лица. Усилията за откриване на жертвите и проактивно разследване на престъплението трябва да бъде сред основните приоритети на органите на МВР и Прокуратурата.

Положително се отбелязват и усилията на българските власти отново да отворят двата специализирани приюта за жертви на трафик във Варна (6 места) и Бургас (6 места), управлявани от неправителствени организации, както и откриването на специализиран кризисен център за деца жертви на трафик (10 места). Въпреки тези усилия, специализираните места за кризисна интервенция и дългосрочна подкрепа на жертвите на трафик е недостатъчна и всъщност само малък процент от жертвите (на годишна база) получават специализирана помощ от държавата.

Българските власти трябва да засилят систематичното предоставяне на информация на жертвите на трафик какви са правата им, какви  услуги могат да ползват и как да получат достъп до тях. Властите трябва да гарантират на хората станали жертва на трафик безплатен достъп до специализирани адвокати, които да представляват техните интереси по време на цялото досъдебно и съдебно производство.

Ефективният достъп на жертвите на трафик до обезщетение остава спорадичен, а изискванията, които една жертва трябва да покрие, за да получи компенсация от държавата, са толкова непосилни, че само една жертва е получила компенсация за периода 2016 – 2020 г. Необходимо е българските власти да гарантират ефективен достъп до обезщетение за жертвите на трафик чрез събиране на доказателства, като част от наказателното разследване, за вредата, която жертвата е претърпяла.

Републиканци за България счита за ключово пълноценното използване на законодателството в сферата на замразяване и конфискация на активи и имущество придобито от престъпна дейност, за осигуряване на достойно обезщетение за жертвите, както и активни превенционни дейности. Според доклада на ГРЕТА трябва да бъде създаден и специален фонд за обезщетение на жертви, който да се финансира от конфискувани активи на извършители на престъплението трафик на хора.

От ПП „Републиканци за България“ считаме, че такъв фонд също трябва да подкрепя работата на неправителствените организации подкрепящи жертвите в процеса им на възстановяване и реинтеграция, както и в превенционните кампании за информиране на уязвимите групи и широката общественост.

В доклада си, експертите подчертават, че българските власти трябва да засилят ефективен достъп на жертвите на трафик до пазара на труда, както и да подпомогнат тяхното икономическо и социално включване чрез осигуряване на професионално обучение и намиране на работа.

Продължават да съществуват пропуски при идентифицирането на чуждестранни жертви на трафик, поради което е необходимо българските власти да подобрят идентифицирането на жертвите на трафик, включително чрез разпределяне на бюджета за прилагането на националния механизъм за насочване и да гарантират оценка на риска преди премахване преди всички принудителни премествания от България.

Advertisement
loading...

Новини

Община Петрич ще подпомага хора с увреждания и от малцинствените групи

Published

on

Нов социален проект на Община Петрич ще помага на хора с увреждания, на деца и възрастни от малцинствени общности.

Целта на проекта „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за осъществяване на достъпа до образование“ е да се предоставят социални и здравни услуги, да се подобри достъпът до заетост, образование и обучение в професия. Насочен е към уязвими групи от населението – хора в неравностойно положение и малцинствените общности. Стойността на проекта е малко над 1,5 млн. лв. Финансирането идва по две оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси“ и „Наука, образование и интелигентен растеж“. Заложените дейности са насочени към хора с по-ниска квалификация и малцинствата.

Община Петрич като работодател по проекта ще разкрие 30 нови работни места за хора с по-ниско образование, които ще бъдат обучени в две професии – електротехник и озеленител, и след това ще бъдат наети на трудов договор за една година.

Отделно от това ще се продължи с услугата „Домашен асистент“ за над 100 потребители – хора с увреждания и възрастни хора. В това направление на проекта ще бъдат наети още 80 души. Услугите – здравни и социални ще се предоставят ежедневно, по предварителен график в домовете на потребителите. По същия проект партньори на Община Петрич са две детски градини – в село Кавракирово и град Петрич (ДГ „Снежанка“) и две читалища – в селата Скрът и Кавракирово. Детските градини ще бъдат подпомогнати за допълнителни дейности, насочени към обхващане и задържане на деца, които са отпаднали от предучилищно образование. Индивидуалната и групова работа с деца и родители ще се осъществява от педагози, социален работник, психолог, медиатор, които ще бъдат и на терен – квартали, махали. Ще бъдат обхванати минимум 100 деца и техните родители.

 

Continue Reading

Крими

Спипаха пияни шофьори по пътищата в Югозапада

Published

on

Двама водачи на МПС, управлявали след употреба на алкохол, са установени и задържани вчера от кюстендилски полицаи. Единият е 62-годишен,
управлявал л.а. „Опел“, проверен е в района на с. Коняво. При направения тест с техническо средство резултатът е 2.73 промила, другият е 48-годишен, управлявал е л.а. „Фолксваген“. Неговият резултат е 1.38 промила алкохол в издишания въздух. Проверката е извършена в с. Драговищица.

Образувани са досъдебни производства по случаите в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор. 855 грама канабис са открили служители на РУ Рила в землището на с. Смочево. Наркотичното вещество е открито в 2 пакета в близост до черен коларски път. Видът му е установен с полеви наркотест.

По случая е образувано досъдебно производство в РУ Рила, уведомен е дежурен прокурор.

Continue Reading

Новини

В Гоце Делчев започва изграждане на социални жилища

Published

on

Община Гоце Делчев организира провеждане на пресконференция и официална церемония „Първа копка“ на обекта по проект „Реконструкция на съществуваща сграда за изграждане на социални жилища в град Гоце Делчев”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

От 10:00 часа на 29 септември в малката зала на Дома на културата (площад „Македония“ 1) ще се състои пресконференция, на която ще бъде представен проектът.

Час по-късно ще бъде даден старт на официална церемония „Първа копка“ на обекта.
Място на провеждане: гр. Гоце Делчев, ул. „Стара планина“ (района на бившата казарма)

Continue Reading

Новини

Женско царство атакува кметския пост в село Церово

Published

on

Село Церово отдавна не е това, което беше преди повече от 30 години. По онова време повечето жени тук са домакини, а няма фамилия, която да не отглежда тютюн. Е, вече картината в населеното място е твърде различна. Еманципацията на дамите е факт. И са много малко тези, предимно възрастни жени, които все още имат вземане-даване с оредяващите тютюневи ниви. Останалите представителки на нежния пол имат своите професии и по нищо не отстъпват на мъжете. Дори и в политиката.

Това се доказва и от предстоящите частични избори за кмет в Церово, които ще се проведат тази неделя, 3-ти октомври. Трио дами ще атакува кметския пост, а за цвят има и един мъж, който е кандидат да управлява селото в следващите две години. До вота се стигна заради кончината на дългогодишния кмет Лефтер Едипов.

Сега Церово има 75% шанс да бъде оглавено от жена. Нещо, което никога не се е случвало в историята на населеното място. Десетилетия наред на жените тук и през ум не им минава да стават управници. Единственото изключение е отпреди двадесетина години, когато все пак една от тях се престрашава да влезе в кметската битка, но съвсем очаквано я губи.

На вота в неделя битката ще е между Верка Муева от ДПС, Иван Саков от ГЕРБ, независимата Искра Христова и Галя Анева от Коалиция „БСП за България” /тя известно време бе временно изпълняващ длъжността кмет/. Любопитното е, че две от жените са кметски дъщери. Искра е дъщеря на покойния кмет Лефтер Едипов, а Галя е дъщеря на екскмета Румен Виранов и снаха на още един екскмет – Гълъб Анев. Верка Муева се пуска в надпреварата след майчинство, а Иван Саков – след гурбет в чужбина. Трудно е да се прогнозира крайният изход от тази кметска плетеница. Най-вероятно ще има балотаж, защото трудно някой ще събере повече от 50% на първия тур. Нито един от кандидатите не е за подценяване. Саков преди две години също получи доверието на ГЕРБ и стигна до балотаж, който загуби. Очаква се и двете кметски дъщери да получат сериозна подкрепа, а това важи и за младата Верка Муева, която има зад себе си ДПС – партия, която знае как да прави и как да печели избори.

Защо обаче се стигна до тази метаморфоза в селото, в което винаги мъж е командвал и е седял на кметския стол? Причината е не само в еманципацията на дамите, която естествено води след себе си и амбицията у тях да се докажат и като управленци. Истината е, че това, което се случва на този частичен вот в Церово, разкрива какво е положенето в тези населени места в България. Мъжете в активна възраст търсят препитание за своите семейства или в големите родни градове, или в чужбина. Много от тях са строители. Десетки са тези, които са зад граница и изкарват по 2000-3000 евро заплати. Тези, които са в България, също не падат под 1000-1500 лева месечно възнаграждение, тъй като почти всички са майстори в строителството.

„За какво му е на един здрав и прав мъж да става кмет на село като нашето?! Да събира нерви и да се чуди как да върже двата края ли?! Та те трябва да гледат семействата си, да изучат децата си. Като кмет ще получават най-много 1000 лева. Това не ги топли. Хем ще вземат по-малко пари, хем все ще са на топа на устата. Че, нали знаете, за всичко е виновен кметът! Затова мъжете в активна трудова възраст предпочитат гурбета и не се блазнят от никакви постове, пък бил той и кметският”, категорични са жители на село Церово.

Природата не търпи празнини. И жените са тези, които са призвани да запълнят вакуума, оставен от техните съпрузи, заминали да се трудят в Западна Европа. И затова днес Церово е толкова близо до това да бъде управлявано от жена, както никога в своята история. Само след 5 дни своя вот ще могат да упражнят 594 избиратели в благоевградското село. Разбира се, до урните ще отидат по-малко хора, защото младите мъже са в чужбина. А гурбетчиите, когато се върнат в родния край и им се наложи да отидат до кметството, то там най-вероятно ще видят нещо, което досега не се е случвало – кмет на Церово да е жена.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ