Единение на левицата с грижа за хората!

Новината, че се водят активни преговори между основни леви формации у нас – БСП, АБВ, „Движение 21” и „Нормална държава”, вдъхва голям оптимизъм на социалистите в България. Защото днес голямата тема не е за квоти и постове, а за оцеляването на българската държавност, за връщането й към нормалността, за възход и победа на социалните идеи в полза на хората! Широката лява коалиция е необходима преди всичко за бъдещето на България.

Тя е единственият шанс за създаване на модерна социална държава чрез европейски политики за повишаване на доходите, здравна реформа, закрила на работещите хора, екология и бъдеще на децата ни в България.

Тя е тази, която ще защити суверенитета на националната ни държава, единно ще отстоява българските интереси и стратегически проекти (като АЕЦ „Белене”) и ще провежда балансирана външна политика в днешния многополюсен свят. Тези леви формации са доказали, че са национално отговорни, за разлика от лидерските еднодневки, които много обещаваха, но месиите им се оказаха фалшиви.

Това единение днес е много нужно и на левите хора. Защото в България над 60% от населението живее в тежки социални затруднения – млади на старта на живота си, мизерстващи пенсионери и безработни, работещи бедни, дребен и семеен бизнес… Техният вот по дефиниция би трябвало да бъде даден за леви формации, но досега той се разпиляваше заради липсата на единение и обща цел. Но тъй като в политиката има синергия и 2 + 2 е повече от 4, Обединеното ляво ще даде ясна мотивация тези избиратели да припознаят своите представители в бъдещото 46-о Народно събрание. И дано в коалицията влязат и патриотични  формации, които отстояват националната ни идентичност, култура и традиции и са неотменима част от автентичния български ляв спектър.

Нека в навечерието на 130-годишнината от социалистическото движение в България да затворим противопоставянията, разногласията и недоразуменията. Да дадем шанс за модерно и диалогично ляво, което да формира българския прочит на европейска и социална България.

 

Проф. Светлана Шаренкова

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене