Благоевград има най-модерната система за видеонаблюдение в страната

Най-мащабната и най-модерната система за видеонаблюдение, която има в България, функционира в община Благоевград. Целта на инвестицията, която е изцяло от общинския бюджет, е да гарантира спокойствието на гражданите и гостите на града. „Преди 6 години заявихме намерението си да имаме такава система за сигурност. Тя вече е факт, макар че Благоевград е спокоен град, проблем са само вандалските прояви. С това видеонаблюдение решаваме този проблем, повишаваме сигурността, според експерти битовата престъпност при въвеждането на такива смарт сити технологии намалява между 30% и 50%”, заяви кметът на община Благоевград – д-р Атанас Камбитов, при откриването на новата придобивка.

Той подчерта, че подобна система няма в страната. „Както обикновено, ние сме първи. Тя е нещо и чисто имиджово, защото дава знак на гостите, че градът ни е спокоен и сигурен. Монтирани са на този етап 179 видеокамери, вярвам, че това ще има и превантивен ефект. Всеки, които реши да наруши закона или да разруши имущество, трябва да знае, че е наблюдаван. Не е случайно, че такава система има в Дубай, горди сме, че и тук я има”, каза още кметът Камбитов.

Той уточни, че тази системата ще помага и при бедствени ситуации, ако има такива. Платформата може да се надгради с допълнителни модули при появила се необходимост. Системата има два пункта за наблюдение – в сградата на общината и в сградата на ОД на МВР в Благоевград. Общинските служители основно ще наблюдават, а реакцията и мерките ще са приоритет на полицията. Предстои да бъдат обучени хора, които да работят с модерната електронна платформа.

Никола Гечев, директор „Корпоративни продажби” във „Виваком” честити на благоевградчани новата придобивка и благодари на общинското ръководство за амбицията да инвестира в толкова модерна система за видеонаблюдение. Мирослав Петров от фирмата-подизпълнител, която ще поддържа системата, подчерта ,че модулът „Сигурност” е сред най-важните за всеки град. Записите ще се пазят в продължение на 60 дни, камерите могат да различават лица на хора, номера на коли. „Поздравявам община Благоевград за иновативната визия за бъдещето”, допълни Петров. Директорът на ОД МВР-Благоевград – Дойчин Дойчинов, похвали общината и изпълнителя, тъй като системата ще подпомогне много дейността на полицията за предотвратяване на престъпления и нарушения, както и за тяхното разкриване.

„Видеонаблюдението вече дава своите резултати, имаме разкрити криминални престъпления. С поставянето на камерите драстично намаляха конфликтите в училищата,  наблюдаваме входовете и изходите на града, както и детските градини и около тях.”, допълни  Дойчин Дойчинов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене