ГКПП „Илинден-Екзохи“ остава затворен за туристи, 300 евро глоба ако сме без маска в колата в Гърция

Влизаме в Гърция по 3 начина – с PCR тест, сертификат за ваксинация или свидетелство за преболедуване от коронавирус, солени глоби ако пътуваме без маска. Граничният пункт Илинден остава табу за пътници, отворен е само за товарни автомобили.

Считано от 14 май 2021 г. българските граждани, които желаят да посетят страната следва да представят:

1) негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция или

2) сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или рускки език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството и да са изминали поне четиринадесет (14) дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината или

3) свидетелство за преболедуване от COVID-19 удостоверение за положителен PCR или антигенен тест за COVID-19 (два месеца след края на заболяването и до девет месеца от него) на английски, френски, немски, италиански, испански или рускки език.

Посочените документи следва да бъдат издадени от оторизираните здравни органи или сертифицирани лаборатории.

Цитираните по-горе изисквания важат и за деца след навършването на 5 години.  Освободени

от тези изисквания са шофьорите на ТИР.

При влизане в страната гръцките власти по своя преценка могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR), включително на шофьорите на камиони.

При пътуване към Гърция всеки гражданин, без изключение (вкл. шофьорите на камиони), следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/ (където подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания).

Считано от 14 май т.г.ГКПП Илинден-Екзохи  и  ГКПП Маказа-Нимфея се затварят за пътнически трафик и остават отворени само за товарни автомобили.

През граничните контролно-прокускателни пунктове Кулата-Промахон и Капитан Петко Войвода-Орменион се осъществява, както пътнически, така и товарен трафик. Ивайловград-Кипринос и Златоград-Термес са затворени за движение.

Преминаването през ГКПП „Кулата-Промахон“ и „Капитан Петко Войвода” е разрешено 24 часа, катоследва да се отчита, че на територията на цяла Гърция има забрана за движение на граждани в интервала от 00:30 часа до 05:00 часаОстаналите отворени пунктове работят от 7:00 до 23:00 часа.

Пътната полиция в Гърция предупреждава, че все още е в сила наредбата за задължително носене на маски в личните автомобили. Пътуването без маска е допустимо и не подлежи на санкция, само ако в автомобила пътуват роднини, които живеят на един адрес, напомня БНР.

Нарушението се наказва с глоба от 300 евро за всеки пътник.

Строго се следи и за разрешения брой на пътници в леките автомобили. Максимално е допустимо да пътуват двама пътници и шофьорът, независимо от марката на личния автомобил.

Повече пътници се допускат, ако в колата пътуват деца на семейството. За нарушаване на тези мерки глобата отново е 300 евро на всеки в автомобила.

През изминалата седмица, съобщават от полицията, са зачестили случаите на глобени шофьори за антирадар устройство. Паричната глоба е 2000 евро.

В сила е вечерният час, като в интервала от 00:30 часа до 5 часа сутринта се пътува само при крайна необходимост

Припомняме, че от от 14 май вечерният час в страната се намалява от 00:30 ч. до 5:00 ч. Премахва се задължението за придвижване след изпращане на съобщение на кратък номер или попълване на декларация. Разрешава се отново и движението от област в област. Търговията на дребно (магазини, търговски центрове и пр.) се връща към нормален режим на работа с капацитет до 1 клиент на 25 кв.м. Остават затворени кина, театрални и всякакъв вид други представления и места за провеждане на официални мероприятия.

Разрешава се движението на частни и туристически плавателни съдове (лодки, яхти).

Отворени са организираните плажове и увеселителните и тематични паркове. Отворени са заведенията за хранене и питейните заведения (ресторанти, закусвални, кафенета), но само тези, които имат открити площи и само в откритите площи.  В заведенията не е разрешено пускането на музика. Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, но само за обслужване на клиентите на хотела.

Всички местни и чуждестранни пътници над 5 годишна възраст, които ще пътуват до и от островите (с изключение на островите Лефкада, Саламина и Евия), независимо дали по море или по въздух, при резервиране на билета си ще трябва да притежават сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), или отрицателен PCR тест до 72 часа преди пътуването, или до 24 часа бърз тест, или до 24 часа самотест, или свидетелство за преболедуване от COVID-19 (два месеца след края на заболяването и до девет месеца от него). 

Допълнителна информация за вътрешните мерки за ограничаване разпространението на вируса COVID-19 може да бъде намерена в следния линк: https://mfa.bg/upload/64786/Greece%20local%20measures.docx

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107+30 210 67 48 105+30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bgembassbg@otenet.grconsular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04+359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене