Ангел Джамбазки: На днешния ден Българската православна църква почита паметта на светите Баташки мъченици…

На днешния ден Българската православна църква почита паметта на светите Баташки мъченици. Връщането към този черен момент означава припомняне на ужасни зверства, извършени с български мъже, жени, девойки, деца, старци. Извинявам се, ако разстроя нечии нерви. Нарочно не спестих тези подробности – не само защото историческата истина ще попречи на хората да повярват в гнусните твърдения за „турско присъствие“ в България, например.
❌Направих го и защото постът ми за годишнината от клането в Батак беше изтрит от Facebook, тъй като съдържал „реч на омразата“. Съжалявам, господа и госпожи от Facebook, че историята ни е такава, че е пълна с ужасни моменти. Знам, че толерирате шарени знаменца и еднополово щастие, но това не е България. България е била и ще бъде горда, смела и достойна страна и нашата история го доказва с всяка кървава дата.
‼️Баташките мъченици са канонизирани за светци през пролетта на 2011 г. Няма българин, който да не знае какво са преживели тези хора, но все пак ще припомня за някои, за които се налага: По време на Априлското въстание през 1876 г., след двуседмична неравна битка с многохиляден башибозук, загиват 5000 от 6-хилядното население на Батак. Две хиляди души, събрани в църквата „Света Неделя“, 3 денонощия бранят своята вяра, но загиват – било от задушаване, жажда, под ятагана или след опожаряването на храма. Мощите на мъчениците, сред които много деца и жени, се съхраняват в „Света Неделя“. Светият Синод сравнява зверствата, приложени над батачани, с тези от последния етап от гоненията срещу Църквата в Римската империя.
‼️На този ден Църквата почита и Св. Влкмч Трендафил Керелов, български революционер, дългогодишен кмет на Батак и един от организаторите на въстанието в селото. Затова той е човекът, подложен на най-жестоките, нечовешки страдания сред всички в Батак. След като кметът предава на водача на башибозука Ахмед ага всичкото оръжие на населението, агата заповядва той да бъде набит на кол и опечен. Буквално заповедта е да се направи на кебап. Взети са му всичките пари, съблечен е, очите и зъбите му са извадени и бавно е набит на кола, докато той излезе от устата му. След това, все още жив, 65-годишният мъж е опечен. За всичко това разказва снаха му Босилка, която е принудена да стои и да гледа зверството. Тя разказва и че Керелов е живял половин час в страшни мъки.
Вечна памет на светите мъченици от Батак.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене