Connect with us

ВИДЕО

ВИДЕО: На курбан в село Илинден!

Published

on

Жителите на хаджидимовското село Илинден и тази година спазиха традицията. Традиционният мобелен с курбан обещан за Летният Атанасовден, който винаги се провежда на параклиса “Свети Атанас” в селото отноно се случи. Репортер на Топ Преса беше поканен на събитието. 

По християнския календар празникът е посветен на св. Атанасий Атонски, но народът го нарича Средлято или Жътвар, защото е в средата на лятото и започва жътвата.

За разлика от зимния св. Атанас, който си съблича кожуха и отива на върха на планината да гони зимата и да вика лятото, летният му съименник си облича кожуха, нахлупва калпака, прогонва щъркелите към южните страни и вика зимата.Наричат го още Средзима. Старите хора в селото казват: “Атанас дойде и лятото дойде!”

За да разясни повече подробности около проведеното събитие, Топ Преса отново се обърна към отец Христо Паланков, който служи към светата Неврокопска митрополия. Интирвюто с него можете да витите във видеото.

Параклисът където се провежда традиционният мобелен и курбан,  е построен от Атанас Стоянов Гюдженов, който е родом от село Ляски, но от 15 години живее в Чикаго, САЩ. В строителството помага и брат му – Николай Стоянов Гюдженов. Местността, в която е построен параклиса в село Илинден също носи името на св. Атанасий Велики. Предполага се, че на това място по-рано е имало храм със същото име.

ВИДЕО

Почти всички партии опитаха да купуват вот, обяви служебният премиер

Published

on

Уронването на престижа на институцията е достатъчен аргумент за отстраняване на главния прокурор, смята Стефан Янев

Почти всички партии са се опитали да купуват гласове за парламентарния вот на 11 юли. Това обяви служебният премиер Стефан Янев в предаването “120 минути” по bTV.

Той обаче не пожела да коментира защо служебният вътрешен министър Бойко Рашков посочи само ГЕРБ в седмицата преди изборите. Според Янев служебният кабинет се е справил добре с организацията на предсрочния вот и отдава критиките на политическото говорене в предизборна обстановка.

“И с действията си, и с поведението си сме показали, че действаме надпартийно, в рамките на закона. В този смисъл, ако приемем, че има обвинение за работата на отделните министри, че те са действали пристрастно в полза или против някоя партия, аз го отдавам на нормалното политическо говорене в предизборна обстановка”, посочи министър-председателят.

Той заяви, че работата на МВР е била съсредоточена в предотвратяването на практики, свързани с търговията на гласове: “Органите на МВР показаха една фокусирана работа, дисциплина и действие в рамките на закона.” И добави:

“Най-интересният момент е какво е състоянието на държавата след изборите – каква е обстановката. Мнозинството от българските граждани не отидоха до урните, защото партиите трябва да намерят начин техните послания да стигат до гражданите. За съжаление, аз не видях да се случи този диалог. Напротив, резултатът, че голяма част от гражданите не отидоха до урните, най-вероятно се дължи точно на това.”

Служебният премиер заяви, че оценка за работата на главния прокурор Иван Гешев са я дали хората миналата година по време на протестите. По думите му тяхната оценка не е променена:

“Хората искат оставката му, хората искат поведение на прокуратурата по начин, по който да бъде възстановена справедливостта в държавата. В това отношение, с действията си като ръководител на прокуратурата г-н Гешев за една година не показа различен тип поведение. В мотивите на министър Рашков, представени на министър Стоилов, има достатъчно данни, без да съм юрист – дават основание да се търси такъв вид поведение.”

Янев посочи, че в момента Висшият съдебен съвет е на ход да прецени дали аргументите имат правна тежест.

“Уронването на престижа на българската прокуратура е сериозен аргумент. Предполагам, че ВСС ще се произнесе. За мен е важно това да се случи в рамките на установените правила и рамките на закона”, допълни служебният премиер.

Continue Reading

ВИДЕО

ВИДЕО / Пресконференция на сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ (МИС), град Разлог

Published

on

Конференцията се провежда в рамките на проект „Визуална комуникация и идентичност“ (ВИК),който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.По време на конференцията ще бъдат представени постигнатите резултати по проекта към настоящия момент.

Ще бъде представен и анализ на нуждите на работещите в НПО сектора, който беше изготвен на база на попълнени въпросници от активно работещи НПО организации.

По време на изпълнението на проекта бяха проведени четири физически информационни срещи в различни градове на Българияи 2 онлайн информационни срещи. Бяха проведени две петдневни обучения на теми Основи и същност в дизайн комуникацията“, лектор Ивайло Гогов и „Дигитален маркетинг на НПО“, лектор Жюстин Томс.

Един от важните продукти на проекта е Анализът на нуждите на гражданските организации в сферата на визуалната идентичност и комуникация,изготвен на базата на 202 попълнение анкетни карти. Анализът идентифицира и дава оценка на нуждите на активните граждански организации в България, свързани с визуалната идентичност и комуникация. Под нуждите на гражданските организации се визират липсващите или недостатъчни компетенции на работещите в гражданския сектор, които биха им позволили да представят постигнатите от тях резултати по модерен, атрактивен и разпознаваем от широката общественост начин. В рамките на проекта беше създадена и онлайн платформа, на която можете да намерите всички за проекта: https://vic.ngo/

До края на проекта предстои да бъде проведено още едно обучение, което ще има за цел да даде знания и инструменти за изготвяне на кратко видео на активните НПО организации. Екипът на проекта и гостуващи лектори ще проведат три еднодневни пътуващи семинари в градовете Стара Загора (27.07.2021 г.), Трявна (28.07.2021г.) и Пловдив (29.07.2021г.). Финалното събитие на проекта ще бъде двудневен форум на НПО организациите, който ще се проведе в град София на следните дати 3 и 4 август.

Костадинка Тодорова (0898 522414)

Председател на сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ (МИС)

Continue Reading

ВИДЕО

ВИДЕО / Кметът Илко Стоянов отговаря на Байрактарски – Ще потече ли вода на чешмите в детските площадки след 8 години суша???

Published

on

Осма поредна година без вода на детските площадки в „Струмско“

Continue Reading

ВИДЕО

Първи заповеди на новия кмет на Благоевград Илко Стоянов!

Published

on

Стопира изплащане на обезщетения на тримата бивши зам.кметове, спира доживотното безплатно паркиране на бившите градоначалници, тръгват дисциплинарни производства…

Кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че е отменил заповедите за изплащане на 6 заплати на тримата бивши заместник кметове – Пролет Трифонова, Венелин Трошанов и Любен Милев.

На първата си пресконференция новоизбраният кмет на Благоевград съобщи още, че е стартирал дисциплинарни производства срещу секретаря на общината Мария Захова и шефа на правния отдел Станислава Иванова. По искане на съветника Кирил Илиев е отменил заповедта за доживотно безплатно паркиране в синя зона на всички бивши градоначалници. Това е направил в първвите 48 часа след стъпването си в длъжност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО НА ТОП ПРЕСА!!!

ВИДЕО / Само за 48 часа: Илко Стоянов взе важни управленски решения

 

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ