ВИДЕО: На курбан в село Илинден!

Жителите на хаджидимовското село Илинден и тази година спазиха традицията. Традиционният мобелен с курбан обещан за Летният Атанасовден, който винаги се провежда на параклиса „Свети Атанас“ в селото отноно се случи. Репортер на Топ Преса беше поканен на събитието. 

По християнския календар празникът е посветен на св. Атанасий Атонски, но народът го нарича Средлято или Жътвар, защото е в средата на лятото и започва жътвата.

За разлика от зимния св. Атанас, който си съблича кожуха и отива на върха на планината да гони зимата и да вика лятото, летният му съименник си облича кожуха, нахлупва калпака, прогонва щъркелите към южните страни и вика зимата.Наричат го още Средзима. Старите хора в селото казват: “Атанас дойде и лятото дойде!”

За да разясни повече подробности около проведеното събитие, Топ Преса отново се обърна към отец Христо Паланков, който служи към светата Неврокопска митрополия. Интирвюто с него можете да витите във видеото.

Параклисът където се провежда традиционният мобелен и курбан,  е построен от Атанас Стоянов Гюдженов, който е родом от село Ляски, но от 15 години живее в Чикаго, САЩ. В строителството помага и брат му – Николай Стоянов Гюдженов. Местността, в която е построен параклиса в село Илинден също носи името на св. Атанасий Велики. Предполага се, че на това място по-рано е имало храм със същото име.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене