Делчево празнува Константин и Елена в уникален параклис в Пирин

Десетки жители и гости на гоцеделчевското село Делчево ще отбележат празника на светите равноапостоли Константин и Елена на 21 май в Пирин планина. Преди обяд в празничния ден те ще се качат на връх Костадин, където през 2011 година построиха параклис, носещ неговото име. Хората ще запалят свещи в светата обител и ще се помолят за здраве и благоденствие. Свещеник ще отслужи литургия и ще освети курбана, който ще се раздаде на миряните.

Все повече наши и чужди туристи се катерят дотук заради уникалния параклис. Преди 6 години светата обител бе построена от местни жители с много доброволен труд и със собствени спестявания. Помогнаха им и дарители. Светата обител на връх Костадин се вижда от цялата долина и от град Гоце Делчев. Храмът бе изографисан от ветеринарен лекар от Делчево, който от години работи и живее в Германия.

Местните разказват, че преди повече от 200 години под върха градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят курбан там. Днес светата обител вече е туристическа атракция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене