Румен Радев: Бомби са заложени под служебния кабинет

Борисов допусна руски агенти безнаказано да тровят български граждани, заяви президентът

„Под служебното правителство са заложени бомби, които са на дистанционно управление“, заяви президентът Румен Радев в предаването „Неделя 150“ на БНР. „Най-очевидните – отишлото си правителство върза ръцете на служебното правителство като отказа да внесе актуализация на бюджета. Не депозира неговия План за възстановяване и устойчивост и сега само за дни трябва да се реши – този план за се актуализира или да бъде внесен в този вид„, допълни Радев.

Президентът нарече служебното правителство: „кабинет на демократичното единодействие“, модел за излизане от политическата безпътица“.  „45-ото Народно събрание показа точно тази безпътица“, уточни Радев.

Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции. Народното събрание е контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов. Посочвам служебния кабинет като модел за излизате от кризата“, обясни Радев и допълни: „Не само аз, всички министри, които вземат участие в служебното правителство дават урок на политическите партии как може да се излезе от политическата безпътица. Това е изход, към който може да се стремим“.

„Няма как олигархията – Васил Божков или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер, те дори не се пресичат“, каза Румен Радев в отговор на спекулации, че в правителството, съставено от него, има хора, близки до обвиняемия бизнесмен Божков.

Радев отговори на Борисов, който отбеляза “крещящото мълчание” на президента по темата за руските шпиони, действали в Чехия. “Крясъците, че съм имал недопустимо, крещящо мълчание, по отношение на руските шпиони идват след като си пуснал руските агенти безнаказано години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове, както твърдят ДАНС и прокуратурата”, каза Радев. В края на април прокуратурата започна разследване, тъй като откри достатъчно данни за връзка между между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г. в София, взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 „сходни“ инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г.

Президентът говори за прикриване на действията на руските шпиони. „В България е допуснат огромен пробив в националната сигурност , защото не е реализирана политика за организация и контрол върху достъпа до класифицирана информация. Петима български граждани, четирима офицери, са уличени в това нещо. А службите пряко подчинени на теб (Борисов), са отговорни за организацията и контрола върху класифицираната информация и издаването на допуск”, каза Радев.

И допълни, че това се случва “след като си платил неимоверна цена за Турски поток, незнайно как формирана, (…) след като лиши България от огромни такси, които се дължаха по договор от “Газпром” от Трансбалканския газопровод, след като позволи “Газпром” да завземе всички входни и изходни точки на тръбопроводите, които минават през България и цялата ти концепция за “Балкански поток” се изпари”.

Радев коментира, че управлението на България е допуснало по най-елементарен начин “страната да загуби арбитража и да плати oгромни пари заради АЕЦ “Белене”. Става дума за това, че през 2016 г. българската Национална електрическа компания (НЕК) беше осъдена да плати на “Атомстройекспорт” около 600 млн. евро за поръчано оборудване за АЕЦ “Белене”.

Качеството на институциите са причина за изтичането на хора и пари извън страната, коментира президентът: „Когато има политически риск от експроприация на бизнеса, било то от държавата или от олигархични кръгове около управляващите; когато има вмешателство в работата на регулаторните органи; когато законодателството е абсолютно непредвидимо и когато съдебната система не може да защити хората да правят конкурентен, открит и честен бизнес, виждаме какви са резултатите – не са в наша полза. Тези неща трябва да променим. България има огромен потенциал. България има прекрасни хора и дадености, но това, което не сме имали, е адекватни институции, които да дадат възможност на тези хора да разгърнат своя потенциал тук – в България“.

Радев обясни защо по време на миналогодишните протести е издигнал лозунта: „Мутри вън!“.  „След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация“, каза Радев.

„Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но виждаме, че режимът рухва и пред българската прокуратура има сериозна дилема – или да започне работа в интерес на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим“, заяви още Румен Радев пред БНР.

 

РЕПЛИКА

В отговор бившият социален министър Деница Сачева нарече отправените критики на президента Румен Радев за актуализацията на бюджета „смешен плач“. Тя участва в импровизиран брифинг на стълбището пред централата на ГЕРБ в София заедно с новия зам.-председател на партията Даниел Митов.

„Знаете добре, че всички плащания в бюджета са гарантирани през Закона за държавния бюджет, включително и през Закона за държавното обществено осигуряване. В краткия мандат на това Народно събрание президентът нито веднъж не призова за актуализация на бюджета. Напротив – интересуваше се единствено и само от Изборния кодекс. Ние предложихме правителство, ако то беше прието, щеше да има актуализация на бюджета. Това щеше да бъде първата ни задача. Но въпреки липсата на актуализацията на бюджета беше вече обявено, 12 часа след като встъпи в длъжност служебното правителство, обяви, че внезапно е намерило 318 000 000 лв. и ще може да осигури добавките за пенсионери в размер на 50 лв. във времето, в което ще действа това правителство. Тоест, не може да се говори за това, че бюджетът е издънен, че в хазната няма пари“, заяви Сачева.

Митов пък благодари на държавния глава, че не е подписал указ за назначаването му за посланик в Румъния през ноември 2020 г. В коментар за казаното от президента за провал на службите по шпионските скандали той каза:

„Президентът в момента се опитва, предизборно, преди собствените си избори, да лъже всички едновременно. На едните да казва, че е прозападен, на другите да казва, че е проруски, на третите да се обръща, да намигва към Дубай през назначения в служебния кабинет и в крайна сметка да държи в плен българските институции.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене