Служебният икономически министър Петков: Реалните инвестиции у нас за 2020 г. са нулеви

Реалните чуждестранни инвестиции в България през 2020 г. са нулеви. Няма нов чужд инвеститор, който да е дошъл. Издадените сертификати за инвестиции са на стойност 1 млрд. лв.. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков в ефира на BTV.

Той обясни смяната на шефа на Българската агенция по инвестиции Десислава Трифонова с написаното в CV-то й. „Изборът беше между съществуващия зам.-министър, който отговаряше за инвестициите, и Десислава Трифонова, която беше от агенцията. И двамата имаха ресор инвестиции. Когато погледнах техните CV-та, единият човек е с над 10 години опит в привличане на чуждестранни инвестиции, 5 от които са в агенцията, а другият е бил в ДФ „Земеделие““, каза Петков, който допълни, че приемствеността в тази сфера е много важна. „Така инвеститорите имат същия човек, с когото да говорят“, допълни Петков.

Той изтъкна, че в тази пандемична обстановка е важно да бъдем иновативни, че да привлечем инвестиции. С тази цел между търговските представители в икономическото министерство ще започне състезание за 45 дни, в което ще се следи колко писма за намерения за инвестиции ще бъдат получени и съответно колко експортни сделки могат да се направят.

Служебният икономически министър призна, че познава новият директор на НАП Румен Спецов още отпреди седем години, когато е оглавявал агенция „Разузнаване“ в особени случаи. „Този човек е с нулева толерантност към корупцията и е човек, който се опитва да служи на бизнеса, а не да го заплашва“, увери Петков.

Петков изтъкна, че от следващата седмица специална комисия за публичен контрол на средствата и прозрачност, заедно с Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), ще влезе в държавната Българска банка за развитие (ББР). Причина за това е доклад на Сметната палата, според който първите осем кредита, раздадени от ББР, създадена в подкрепа на малкия и среден бизнес, всъщност са отишли към едва 8 фирми. Стойността на заемните средства е почти милиард лева или 946 млн. лв., което ще рече, че всяка фирма е получила по над 118 млн. лв.

Една от задачите за идната седмица пък е да се направят мерки за малкия и средния бизнес у нас, така че те да получат същата подкрепа, както колегите им в ЕС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене