На 16 май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Всяка година, в третата неделя на месец май, отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година инициативата ще премине под мотото: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме”.

В България денят се отбелязва от 1992 година в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН. Целта на инициативата е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН.

Във връзка с продължаващата пандемия от COVID-19 и тази година е препоръчително денят да бъде отбелязан виртуално. За целта всеки, който желае, може да посети официалния сайт на събитието, да сподели постера на инициативата, или да „запали“ виртуална свещ в памет на хората, починали от вируса на ХИВ/СПИН. Повече информация как можете да отбележите Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН ще намерите на адрес: https://www.candlelightmemorial.net/get-involved/.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването от началото на 2021 г. до 11 май са открити нови 88 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1986 г. до сега са 3 571. 92% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а над 6% – при инжекционна употреба на наркотици. През 2020 г. починалите от ХИВ/СПИН лица са 28. Към 31 март 2021 г. общо 1 850 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 825 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене