Официално! Илко Стоянов влиза смело в битката за кметския пост на Благоевград

Адвокат Илко Стоянов ще участва в частичния кметски вот на 27 юни в община Благоевград. Областният координатор на постигналата фурор на парламентарните избори и в региона, и в страната ПП „Има такъв народ” е категоричен в решението си. За него той е получил „зелена светлина” и от партийното ръководство.

Като истински лидер Илко Стоянов приема това сериозно предизвикателство и влиза в тази тежка битка за бъдещето на своя роден град. Той е с голям опит в местното самоуправление, след като бе общински съветник в Благоевград и зам.-кмет на община Петрич. И е един от твърде малкото политици, които показаха, че властта не му е самоцел. Точно преди две години напусна местния парламент в областния център на Пиринско. Тогава той поясни, че това не е „оставка“, а “прекратяване“ на участието му в един компрометиран, според него, орган на местно самоуправление, след отказа на Общински съвет-Благоевград да допусне каквато и да е форма на пряко управление на гражданите, било то референдум или общо събрание на населението“. Според него е недопустимо ОбС да откаже да чуе гласа на хората за бъдещето на древния град Скаптопара и да отхвърли идеята за обществено допитване по темата.

Илко Стоянов е категоричен, че Благоевград има нужда от нов път за развитие. Той ще се опита да обедини благоевградчани в името на по-доброто бъдеще на града. Има достатъчно опит, капацитет и експертиза, за да се справи с това огромно предизвикателство.

Стоянов е категоричен, че е за въвеждане на мандатност и в местната власт. След като той е успешно въведен в съдебната система и на други места. Един кмет ще кара два мандата, ще почива един мандат, за да се доближи по-близо до хората. Да, вярно е, че има един малък процент успешни кметове, което може да не прекъсват. Но те, защото са успешни и разумни, ще разберат този принцип на мандатност. Нека е този модел и при общинските съветници”, смята той.

Частични кметски избори ще има в Благоевград, след като досегашният управник Румен Томов бе отстранен от съда по жалба на предшественика му Атанас Камбитов в Общинската избирателна комисия. В нея се твърдеше и бе доказано, че Томов не се е заличил в Търговския регистър като управител на една от фирмите си в законоустановения срок.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене