Осветиха нов параклис „Св. Георги“ под връх Пирин

Параклис на Свети Георги бе осветен днес на Гергьовден в подножието на връх Пирин. Той е построен за две години и по време пандемията, предаде БГНЕС.

„Граден е с дарения а майсторите майсторите са от Симитли и Крупник, иконостасът е дело на Николай Илиев от Брежани, а банскалията Емил Янчовичин е сътворил вратата и табелата на параклиса“, разказва Цветанка Ильова-кметски наместник на Мечкул.

Параклисът се намира между селата Мечкул и Сенокос, през района е минава пътя на виното от Мелник до Западна Европа, наричат терасата над р. Струма Малката Света Гора заради множеството местности, наречени на светци, за които разказва Христо Димитров от Мечкул.

В района са разположени местностите Св. Мина, наричана „каменния град“, а край пътя има черкви и параклиси на Св. Пророк Илия, Петър и Павел, на Св. Богородица, на Св. Мина, Св. Димитър, и други.

Параклисът е край пътя, от с. Полето до Стара Кресна, който е обходен маршрут при бедствия и аварии в Кресненското дефиле, и който от с. Брежани до Стара Кресна е в окаяно състояние, а асфалтовото покритие е с над 50-годишна давност. При тежки произшествия на Е-79 в участъка през Кресненското дефиле по този път се отбиват леките автомобили.

Параклисът освети отец Яне от Брежани, след което десетки се разположиха на масите под боровете, за да опитат осветения курбан за Гергьовден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене