Светли петък е – празник на манастирчето край Гоце Делчев

Днес  е Светли петък – празник на манастира е  край Гоце Делчев Богородица Животворний източник известен сред неврокопчани и като Малък Великден.

Maнастирът е построен върху основите на по-стара църква, от която са запазени колони, капители и фрагменти от изваян мраморен фриз. Според каменната плоча над входа на храма възстановяването на манастира е започнало на 1 март 1888 година, като първоначално са изградени каменна стена и чешма. Изграждането на манастирската църква заедно със стаи за поклонници започва през 1898 година, а храмът е осветен през юли 1901 година. Зад църквата са разположени монашески килии. В османско време до 1912 г. доходите от имотите на манастира се използват за поддръжка на училищата в града. През 1949 г. килиите и помещенията за поклонници са унищожени от пожар. През март 1898 година става женски манастир. В храма се съхраняват 42 ценни икони от XIX и XX век.

В недалечното минало  на голямата манастирска ливада до манастира са излизали цели семейства , които след службата са си правили своеобразен пикник, а децата са организирали бой с останалите от Великден яйца. Любимата екскурия на децата в гоцеделчевските училища по всяко време на годината била до Манастирчето. Днес манастирската поляна е оградена и в нея се отглеждат овошки и овце.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене