За първи път! Преподобна Стойна още като дете сънувала свети Георги, който й заръчал да отиде да живее в Златолист.. .ВИЖТЕ ЗАЩО

Хиляди нашенци и чужденци ще бъдат навръх Гергьовден в църквата „Свети Георги“ в санданското село Златолист. Много от тях ще искат тази вечер да пренощуват в храма с надеждата за изцеление и помощ. Но заради пандемията от коронавирус това няма да се случи. В светата обител е живяла в началото на миналия век пророчицата Преподобна Стойна, която се смята от местните хора за светица и предшественичка на Ванга.

Заради прочутия с лечебната си и чудодейна сила храм насам идват все повече наши и чужди туристи. Утре, на Гергьовден, в църквата отец Антон ще отслужи тържествена служба, а след това ще се раздаде курбан за здраве. Доста хора дариха животни за курбана, както става всяка година.

Всички пък знаят за енергийното излъчване в църквта на Преподобна Стойна. То е най-силно в навечерието на самия Гергьовден, затова в Златолист пристигат и много екстрасенси.

„Подготвили сме се до посрещнем поне 5000 богомолци. Окосили сме ливадите край църквата, осигурили сме достатъчно паркоместа и за колите, и за автобусите. Пътят от Катунци до храма в Златолист е черен, предстои да го ремонтираме, но утре нека миряните карат бавно и внимателно. Ще има полицейско присъствие, за да се регулира трафикът”, коментира Красимир Кисов, кмет на село Катунци и член на църковното настоятелство в църквата на Преподобна Стойна.

Тя за местните хора е светицата, която и днес дава надежда на хората. Наричана Стойна Калугерята, но известна в цяла България като Преподобна Стойна е родена на днешната дата през 1883 година в тогавашна Гърция.

Тя живяла дълго време в храма „Св. Георги” в санданското село Златолист, който сега се възприема като силно енергийно място. Ослепяла от едра шарка на двегодишна възраст, Стойна още като дете сънувала свети Георги, който й заръчал да отиде да живее в санданското село, защото под църквата има заровени кръст и икона на светеца. Така сляпото момиче се озовало тук и заживяво в малка стая на втория етаж на храма, която е запазена и до днес. Вярва се, че ако човек остави снимката си в стаята на чудотворката, то всичките му желания ще бъдат изпълнени.

Легендите разказват, че турците решили да запалят първо църквата, а след това къщите в района. Стойна обаче излязла от храма и предупредила агата, че вкъщи двете му деца лежат болни и той трябва да отиде да ги спаси. Стъписан, той спрял аскера, върнал се вкъщи и наистина заварил децата си на легло. След като ги излекувал, върнал се в Златолист и занесъл агне на Преподобна Стойна. По дървената порта на църквата обаче и до днес стоят дупките, направени от обстрела, на който е била подложена обителта през турското робство.

Признатата от народа светица умира от пневмония на 50 години през 1933 година, а гробът й е в двора на църквата. Стаята, където е живяла светицата, е най-популярното място за поклонение, наред с мраморната плоча пред олтара. Хиляди оставят снимките си за късмет и здраве върху иконата и по гредите на тавана.

Според преданията, преди да се възвиси на небето /умира на 22 декември 1933 година/, на два пъти духът на Стойна се отделял от тялото и след това отново се завръщал. Другата й необикновена способност била да се носи из въздуха, без да стъпва на земята. Вярващи я виждали да се възнася в моментите, когато се молела върху мраморната плоча пред олтара в църквата. И днес се счита, че това е най-силното място в храма, затова и християните винаги отправят молитвите си към Бога именно оттам.

Калугерката ходела облечена само в тъмни дрехи и виждала бъдещето. Имала и силата да лекува, затова помагала на стотици болни. Енергията й била толкова силна, че самата Ванга й гостувала често, за да се зарежда от нея и от вековния чинар, който расте в двора на храма. Дървото се извисява тук почти от създаването на българската държава, а задължителен ритуал за всички посетители е да се полюлеят на люлката, окачена в клоните му за здраве и късмет.

И до днес е запазено поверието, ако човек преспи в стаичката на чудотворката, оздравява и намира път към себе си. Затова в Златолист не спират да идват поклонници, вярващи в силата и чудодействата на Преподобна Стойна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене