Румен Радев: Президентът не посочва и не избира ръководството на ЦИК

Държавният глава започна консултациите с партиите

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции за номиниране на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В новия състав на ЦИК вече ще са 15 души, като преди дни държавният глава издаде указ за правилата, по които ще бъдат назначени те. Квотите в новата комисия са: ГЕРБ – СДС – 4-има, с по трима са „Има такъв народ“ и БСП, с по двама – ДПС и „Демократична България“ и един представител ще има „Изправи се! Мутри вън!“.

„Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат тези промени в Изборния закон да станат факт и новоназначената ЦИК да влезе в своята роля в деня на разпускането на Народното събрание. Всички тук сте опитни по отношение на изборите, знаете, че дейността на ЦИК не се мери в месеци и в дни. И ако конституцията повелява президента на назначи извънредни избори до два месеца след разпускането на Народното събрание, то дейността на ЦИК се мери в дни и ние трябва да направим така, че тя да има 60 работни дни. Иначе категорично застрашаваме реда в избориня процес“, обясни Румен Радев.

Досега единствените ясни номинации са на Росица Матева от името на „Изправи се! Мутри вън!“ и на тримата досегашни членове от БСП, одобрени от Изпълнителното бюро – Емил Войнов е издигнат за зам.-шеф, Цветанка Георгиева и Силвия Стойчева.
По-рано и Демократична България обяви своите номинации – Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

Като вариант за председател на ЦИК от името на „Има такъв народ“ пък се завъртя името на Камелия Нейкова, която бе говорител на ЦИК в предишния й състав.

„Политическата логика на изборното законодателство диктува партиите да намерят консенсус при определянето на състава и ръководството на ЦИК. Изисква се диалог. Призовавам той да е спокоен. Изисква се конструктивност. Знам, че се постига трудно понякога, но очаквам вие да я проявите“, каза държавния глава.

„Искам да разсея всякакви манипулации, че президентът посочва и избира ръководството на ЦИК. Затова тук са партиите, по закон парламентарно представените сили посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава, а единствено с акт обнародва решението на партиите“, категоричен бе Румен Радев.  „Аз няма да избирам никой, избирате вие и затова очаквам да няма спекулации.“

Начело на комисията, която ще проверява документите на номинираните за членове на ЦИК, е главният секретар на президентството Димитър Стоянов.

„Недопустимо е ръководен орган да бъде избиран чрез жребий. Ние сме парламентарна република и досега ЦИК, както и други държавни органи, са се избирали от Народното събрание, там се е провеждало и изслушването“, заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС.

blob:https://www.facebook.com/a4c6871f-69f1-452a-8288-c691d9db7fb2

Нели Христова
dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене