Проф. Светлана Шаренкова:  Има такъв народ, но няма такава партия

Слави Трифонов заяви, че ще върне втория мандат за съставяне на правителство. Дали в очакване на нови избори, с надеждата за по-висок резултат и пълната власт за своята партия или поради други причини, така и не стана ясно. Заяви го типично по шоуменски – номинирайки Антоанета Стефанова – бивша световна шампионка по шах, но далеч от управлението и политиката, с обещанието, че тя ще върне мандата без да състави правителство, защото… „Има такъв народ” не искали да зависят от никого!? А къде отива зависимостта им от волята на суверена и желанието му за промяна на мафиотско мутренското управление на ГЕРБ. След този акт на Трифонов България ще изпадне и в политическа криза след здравната и социално-икономическата. И ще продължи трайно да е на европейското дъно по доходи и пенсии, образование и социални политики. Няма да се състои и крайно нужната ревизия на отиващото си провалено, затънало в дългове и корупция управление на Борисов.

Избирателите пожелаха нови политици, с нов морал, които да се отчитат пред парламента, компетентно и отговорно. Но се оказа, че „Има такъв народ”, но явно „няма такава партия”, която да откликне на неговите надежди.

Да управляваш държавата, е тежка отговорност и не особено благодарна работа в бедна и корумпирана страна. От теб зависят човешки съдби, зависи как работи държавната машина, дали се решават проблемите, или затъваме в тях. Всички наблюдатели са категорични – Слави Трифонов бе натоварен с огромни очаквания от избирателите, но днес той не знае какво да прави, общува много рядко през социалните мрежи с изтъркани клишета, самозвани говорители тълкуват думите му като на недосегаем Гуру.

Партията му няма антикризисна програма, нито нова философия за разрешаване на проблемите на държавата. Програмата, с която дойде, не е системна, а популистка и на парче  – мажоритарни избори, 1 лев  партийна субсидия, намаляване на броя на депутатите, пряк избор на прокурори, съдии и полицейски началници. Тези нахвърляни и разнопосочни идеи няма да разрешат като с магическа пръчка проблемите пред българската държавност, а дори ще ги задълбочат. За съжаление, преди 5 години по време на референдума политиците, залисани в президентските избори, не коригираха с компетентност и експертност тези симпатично звучащи, но напълно популистки искания. Защото със 120 депутати демокрацията няма да процъфти, а обратното – олигархията ще си купи парламент, без партийни субсидии партиите и депутатите също ще бъдат напазарувани, с пряк избор на магистрати ще имаме още по-корумпирано и зависимо правосъдие, а мажоритарният вот няма да доведе до избор на силни личности, а до единоборство между местните феодали и тържество на купения и корпоративен вот за сметка на новите и малки партии, които няма да имат шанс за живот…

Днес е време за отговорни политически решения, а не за шоу, суета и позиране. Защото идейните и системни партии може и да не са атрактивни, но са работещи. Защото демокрацията е: „процедура и законност”, а не просто „хляб и зрелища”. Зрелищата 30 години ни ги осигуряват политическите шоумени и еднодневки с гръмки обещания, популистко говорене и перчене. Но хлябът идва на базата на решенията на традиционните, системни партии. Които имат четрите базисни изисквания – идеология, организационна структура, секторни политики и подготвени и идейно ангажирани кадри. Към момента единствената системна партия, която отговаря на тези изисквания, е БСП, която изработи „Визия за България” и План за управление. В своите 130 години история тя се е доказала като идейна и държавностроителна партия. Има и един ясен морален капитал – единствено БСП беше решителна опозиция на ГЕРБ през последните пет години – не се уплаши и не се продаде на Бойко Борисов, назоваваше нещата с истинските им имена. Социалистите, за разлика от „новите политици”, познават и победите, и пораженията, знят как се носи отговорност пред избирателите и как да се потърси изход от кризата.

Инак, г-н Трифонов, шоуто Ви трябва да продължи – на екрана на симпатичната и критична към политиците 7/8 TV!

 

Проф. Светлана Шаренкова

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене