ЦИК отложи за вторник предложението до президента да обяви избори за кмет в Благоевград, съветници не знаят откъде ще намерим

Тежък дневен ред попречи на Централната избирателна комисия на последното й заседание в четвъртък да гласува предложение до  президента Румен Радев за насрочване на частични местни избори в Благоевград.

Уведомителното писмо на Общинската избирателна комисия в Благоевград, която във вторник извести ЦИК за влязлото в сила на 14.04.2021 г. решение на ВАС за предсрочно прекратяване правомощията на благоевградския градоначалник Румен Томов, било вкарано от деловодството на ЦИК минути преди края на заседанието в четвъртък и за него не останало време.

Точката автоматично е преместена за следващото заседание на 27.04.2021 г., вторник, от 10:30 часа. Това означава, че още преди обяд комисията ще предложи на президента  да насрочи избори за кмет на Благоевград.

Вторникът е и последният ден за реакция от страна на ЦИК, на която законът е отпуснал 7 дни от получаване финалното решение на ОИК, за да уведоми президентската институция.

Както вече направихме изчислението, президентът трябва да насрочи изборите до 10 май и най-вероятно обявената в указа му дата за провеждане на изборите в Благоевград ще е 27 юни, когато в различни краища на страната ще се проведат частични избори за кметове на десетина села.

Дотогава община Благоевград трябва да намери парите за изборите, защото при частичен вот харчовете са за сметка на общинската, не на държавната хазна.

По груби сметки става въпрос за около 150 000 лв.

В цената е включена стойността на бюлетините, които трябва да бъдат отпечатани – на парламентарния вот те бяха по 21 ст. При грубо 80 000 избиратели в Благоевградска община това прави 16 000 лв. за бюлетини.

Големият разход в изборите ще е за възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии, които в общината са 1200. Този път те най-вероятно няма да получат 50% добавка на хонорарите си заради епидемията от коронавирус, но средно всеки един от тях ще вземе по 100 лв., а това прави около 120 000 лв. Ако през юни все още има забрани за събиране на хора в затворено помещение без маски, тогава общината ще трябва да купи и необходимите предпазни облекла, маски и средства за дезинфекция, и така крайната сума може да набъбне и на 200 000 лв. И то само за един вот, без да е включен вариант за белогаж.

В същото време общината е много зле финансово. По сметките на временния кмет Ясен Попвасилев тази година заради пандемията в хазната на общината има около 2,5 млн. лв. по-малко – резултат от освободените от плащания наематели на общински помещения, по-голямата безработица, довела до по-малко данъци, и т. н. Заради безпаричието е на път да бъде отрязана и една от малкото социални придобивки на благоевградчани – помощта за новородени.

До момента в общината не са мислили откъде ще бъдат намерени парите за частичния вот. Според част от общинските съветници не е изключено обаче този харч да ни се размине – ако до 10 май стане ясно, че в страната ще има предсрочни парламентарни избори, много вероятно е на 11 юли благоевградчани да избират едновременно и нов парламент, и нов кмет. Т нар. „двойни“ избори няма да са прецедент – през 2011 г. едновременно се проведоха такива за кметове, съветници и за президент.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене