Юлия Гатдерова: Освен да умееш да създаваш музика трябва да умееш и да я показваш

ZodiaProfesionalist

Юлия Илиева Гатдерова е завършила СМУ Широка Лъка, АМТИИ гр.Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност Арт мениджмънт. Магистър в специалност Музикален бизнес от НМА „Панчо Вледигеров“ гр. София. Работила във ФА „Тракия“ и ФА „Пирин“, Смесен хор „Аква“, формация „Фолкхармони“ – Германия. Част от формация „Дива река“ , Вокален квартет „Юдит“ , хор „Космически гласове от България“ и Професионална музикално-танцова формация „Глагорци“. Участник в поредица проекти на Министерство на Културата – Славянски концерти съвместно с Националния оркестър на Русия за народни инструменти „Н .Осипов“,Немско – Български портал – „Стар войсес“, проект с джазово трио „Антоан Симони” и др. По настоящем работи, като музикален редактор в Българското Национално Радио, в програма „Христо Ботев“ и е ръководител на ДЮФА „Якоруда“.

Julia Gatderova
Разкажи ни за себе си.
– Родена съм в град Якоруда. Прекрасно малко градче намиращо се между Рила и Родопите. Прекрасна природа и много интересен фолклор. Факта, че традициите и човешките отношения все още се пазят на това място възпитаха у мен първо уважението към фолклорната музика и по-късно създадоха предпоставки да се занимавам с изкуство, та до ден днешен. Мога да кажа ,че имам тежка музикална зависимост , понеже съм осъзнала, че това което искам да правя, мога и се стремя ежедневно към него е изкуството, в частност музиката независимо под каква форма. Тази ми зависимост е причината да продължавам да се образовам в насока развитие на културната сфера и изкуствата понеже смятам, че освен да умееш да създаваш музика трябва да умееш да я показваш и популяризираш. В последните години нашия фолклор , а не само има нужда от изява , повече финансиране и подкрепа, а професионалистите занимаващи се с това трябва да получават повече морален и материален стимул , за да бъдат със самочувствие, че наистина са нужни ,признати и оценени.

Опита ти от работата с два Професионални ансамбъла ли те накара да мислиш на тези въпроси и да търсиш начин да променяш нещата?
– Работата ми Ансамбъл Тракия и Ансамбъл Пирин, за мен са много важна част от живота ми. Ансамбъл Тракия беше първото място на което се сблъсках с ансамбловото изкуство в най-прекрасния му вариант и го заобичах. Благодарение на колегите и средата, която създават на младите хора и даващи да работят там. Много мили за мен хора все още работят там и им пожелавам успехи. Аз съм родена в музикален род, всички пеем, свирим и танцуваме. Моята баба Юлия, като млада получава покана да работи в Ансамбъл Пирин, но за съжаление не успява да го направи. Когато получих покана да работя в Ансамбъла и приех, се сетих за нея и за това колко щастлива щеше да бъде , че аз ще работя в тази Институция, а може би просто е трябвало да има една Юлия в историята на Пирин. Работата ми в Пирин се оказа изключително интересна и разнообразна. За съжаление не успях да работя под ръководството на големия Кирил Стефанов. Това не ми попречи да усетя духа на това, което той е направил за артистите, за това Пирин да се превърне в институция в изкуството. Много може да се говори на тази тема, но само ще кажа, че се радвам че работих там. Срещнах прекрасни хора. Най- близките ми приятели са там. Промних се и научих важни уроци , които ми помагат в много житейски ситуации.

Julia Gatderova-2

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене