Братовчеда на кмета на Добринище Малин Галчев дерибейства в уникалното градче!

Dobrinishte_Skandal
Добринище, красиво и уникално градче разяждано от курупция и шуробаджанащина…
Но нека започнем с хубаво…
Град Добринище е едно от петнадесете Европейски градове награден със Златна карта за уникален европейски град и за съхраняване на древното историческо и културно наследство. Само за сравнение ще отбележим, че със същата награда са одостоени градове, като Флоренция и Страсбург. Наградата е присъдена от неправителствени организации Официално представителство на уникалните селища в Европа и Европейски форум на експертите.

Топ Преса съвсем случайно се натъкна на купища нередности и злоупотреби. Наш екип бе командирован за една седмица в чудното градче, за да заснемем и да покажем на вас, нашите читетели двадесет и две от откритите оброчища. Докато екипа ни обикаляше из Добринище чу, видя и засне доста любопитни неща, факти, които от доста време тормозят жителите на градчето. Попаднаха ни и доста интересни документи, скици и снимки. Нередностите са започнали още през 2005 година и са замесени много хора. Главния виновник за негудованията на хората е местният бизнесмен Малин Георгиев Галчев (В някой от документите фамилията му е изписвана “Галчов” ) По настоящем първи братовчед на кмета на гр. Добринище – Китан Галчев.

След освобождението от турско робство на с. Добринище, около съществуващите минерални извори родолюбиви жители даряват на селото своите имоти за парк. В тези имоти е построено и първото светско училище, което е запазено и до днес. В кадастралнете планове на селото от 1922 год. е обозначен парк и в разписания лист на който са обозначени имотите на всички собственици – дарители. След това през 1932 год. е построена и минералната баня с по 30 трудови дни за всяко семейство. По новия кадастрален план от 1960 год. е нанесена и построената баня и е оформена регулацията на парка към нея. Парка към банята е оформен с каменна ограда. През 1965 год. местните управници решават от южната страна на парка Селкопа да построи летен ресторант-градина, която съгласно действащият ЗПИНМ тези постройки са незаконни, тъйкато не са провеждани никакви процедури за преодреждане на терена от зелени площи за строителство на ресторант. След 1990 год. съгласно постановление № 35 дългогодишни служители на РПК имат право да закупят материалните активи на РПК. На това основание бившия готвач на РПК законно закопува незаконно изградените постройки. Тук вече е на лице и първото престъпление и незаконна сделка. Освен сградите му се продава и прилежащия терен, който е част от парка. Като собственик на имота Малин Галчев прави проект за пристройка и надстройка за хотелска част. Обекта е пуснат в експлоатация, като на никой от одобряващите и контролни органи не им е направило впечатление, че не е проектирано нито едно парко място за МПС за гостите на комплекса. През празничните дни улицата от двете страни е задръстена от автомобили и е почти непроходима. Около съществуващото първото светско училище също е образуван УПИ, който е част от парка и е зелена площ, съгласно нормативите. Последващото престъпление извършено от съответните органи е решението за присъиденяването на УПИ III към незаконно оформения УПИ II. За всички тези неуредици гражданите на Добринище сигнализират многократно до всички органи на власта от Добринище до София. Отговорите на всички инстанции се базират на неверни и изопачени факти, прикриващи явните корупционни сделки. Странното е и как човек прави сделки и закупува имоти и вади разрешения за строеж с име различно от фамилното му име, по акт за раждане и лична карта.

Dobrinishte_Skandal-2 Dobrinishte_Skandal-3 Dobrinishte_Skandal-5

Четете още за скандала в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене