Без категория

Създават специална дирекция, която да следи състоянието на язовирите

язовири

Нова дирекция с име „Критична инфраструктура – превенция и контрол“ ще започне работа от 1 септември. Тя ще използва информация от местните комисии за състоянието на язовирите и ще може да разпорежда превантивни мерки, в това число и принудително източване или ремонт. Това обяви директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов пред БНР.

Той подчерта, че контролът на състоянието на язовирите си остава предимно задача на Министерството на околната среда и водите. Не така обаче стои въпросът с контрола на дигите и състоянието на речните корита, припомни Николов.

За речните корита отговорността е между кметовете на общини и областните управители.

По инициатива на доброволци от Варна, София, Велико Търново, Пазарджик в Главната дирекция ще бъде създадена Национална асоциация на доброволните формирования, заяви Николов.

„Досега са изградени около 105 доброволни формирования с приблизително 2400 члена – доброволци. В бедствените ситуации тази година имаше много хора инициативни, желаещи да помогнат. Малко обаче останаха повече от 5-6 дни”, коментира той.

Припомняме, че дни след наводнението в Мизия стана ясно, че стена на близък язовир се е скъсала.

 actualno.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене