Шест крави спасени от болестта „син език” в Сатовчанско

крави
Шест заболели крави от болестта „син език” са  установени в трите сатовчански села Туховище, Сатовча и Долен. Ветеринарите съобщиха, че наред с мора по овцете, „синият език“ е поразил и шест крави в общината, на които веднага е приложено лечение.
Близо 70 са умрелите от опасната болест овце в община Сатовча, показва статистиката. Заразените животни се загробват в определени за целта места, а някои от тях, на които кошарите им са в или близо до населените места, се извозват до най- близките екарисажи. Броят на извозените досега в екарисажи умрели овце от Сатовчанско надхвърля 60.
Най-много засегнати животни от коварната болест има в стадата на селата в Сатовча, Долен и Осина, където са и най-много установените положителни проби след масовото изследване, което се прави от ветеринарите. Според тях болестта върлува не само в Сатовчанско, но и по стадата в останалите общини.
В Сатовчанско засега чисти от болестта „син език”са стадата в селата Ваклиново, Плетена, Боголин и Крибул, към които се прилагат превантивни мерки за опазването им.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене