По-скъпи агнета и ярета на животинския пазар в Благоевград – 7 лева за килограм

Тази година цената на агнетата и яретата на животинския пазар в Благоевград е по-висока в сравнение с тази преди година. Дълго време животновъдите бяха принудени да продават стоката си на цена от 6 лева за килограм живо тегло. Сега обаче тя е с лев отгоре – животните вървят по 7 лева за килограм живо тегло.

Десетки агнета и ярета огласиха тържището тази сутрин. Производители от съседни селища дойдоха с надеждата да продадат стоката си и да осребрят труда и мъката си по отглеждането на животните.

„Клиентите правят сериозен оглед на стоката ни. Те не само оглеждат бъдещата мръвка за трапезата си, но и я опипват, за да са сигурни, че има достатъчно месо, че не са тлъсти. Дори си водят специалисти, които да дадат мнението си бива ли я стоката, или не. Някои се опитват да смъкнат закованата от нас от 7,00 лева за килограм живо тегло. Но продадем ли по-евтино, ще сме на загуба. Разчитаме сега на Влеикден и после на Гергьовден, за да изкараме някой и друг лев”, признават животновъди от региона. И твърдят, че предлагат еко стока.

Бай Димитър от благоевградското село Падеш се надява да продаде трите си ярета, агнетата вече са спазарени от редовни негови клиенти. „Пробутват и много животни, които са внос от Румъния, а лъжат, че са български. Правят го, тъй като вкусът на нашите и вносните агнета няма нищо общо. Българските са много по-вкусни. Не се ли промени нещо, ще загубим нашето прекрасно агнешко месо”, твърдят други животновъди. Встрани от животните пък върви търговия с домашни яйца, чията цена е 20 стотинки за бройка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене