14 731оръжия дрънкат в Пиринско: Екскметът Ал. Краваров рекордьор с 11 пушки и пистолети, бизнесмени, политици, управници с по 3-4 автомата

пушки

Собственикът на „Престиж бизнес“ Л. Янев, В. Мутафчийски – Пашата, кметът на Якоруда Н. Кафелов, заместникът в Белица К. Джамбазки сред тежко въоръжените, губернаторът М. Палев само с една ловна пушка…

14 731 пушки, пистолети и револвери пълнят арсенала на борческия Пирински край. Толкова са законните оръжия, притежавани от 9652 физически лица и 1018 юридически лица, които се водят  на отчет и контрол в служба КОС в в ОД на МВР – Благоевград.

Полицаите от служба КОС контролират огнестрелните оръжия в цялата област, в рамките на седемте РУП в Благоевград, Петрич, Сан­дански, Разлог, Банско и Го­це Делчев.

От 14 731 оръжия бол­шинството се използват от лов. 8648 са гладкоцевни пушки и 1264 броя нарезните пушки, които притежават авджиите.

За самоохрана на физи­чески и юридически лица за­конно притежаваните писто­лети и револвери са 4333 броя. Любопитното е, че за собствената си охрана най- много – 3641 броя оръжия, имат юридическите лица, частни и държавни фирми. На фона на тази бройка ох­ранителните фирми, които са специализирани в защи­та на сигурността, притежа­ват 682 пистолета при из­пълнението на пряката си дейност. В региона има 61 пушки и пистолети за спор­тни цели и 425 огнестрелни оръжия, които са колекцио­нерски.

В топкласацията за колек­ционерите е бившият кмет на Банско Александър Крава­ров. Зам. председателят на ВМРО притежава 11 пушка­ла – 7 револвера и 4 пушки и карабини, от които една част и за лов. Най-ценната в ко­лекцията е пушката на него­вия дядо комита, който за­гива за свободата на отечес­твото. „Това са мен са исто­рически реликви, които пазя и ще предам в наследство на поколенията. Колекционер­ските оръжия съхранявам в специална стая при спе­циални условия“, каза за „Струма“ Александър Крава­ров. Известни колекционери в Банско са полк. Костадин Ушев и Георги Атанасов, които имат регистрирани 22 оръжия.

600 банскалии държат оръ­жия в къщите си. Сегашният кмет Георги Икономов като повечето мъже е изкушен от лова. Той разполага с две пушки и пистолет. По три пушки имат председателят на Общинския съвет Влади­мир Колчагов и съветникът Димитър Русков, а техният колега Костадин Загорчин притежава 5 оръжия. Кметът на село филипово Ариф Ту- талъ от ДПС също притежа­ва 2 – ловна карабина и по­луавтоматична пушка, Кезим Молла – 3 ловни пушки. 3 за­конни пушки „Маверик“ се водят на името на община Банско, а 2 на местната Про­фесионална лесотехническа гимназия в качеството им на юридически лица. С 31 пуш­ки разполага ски клубът в Банско. Братята Иван и Йордан Еринини, известни с прякора Джипсовете, също имат по една пушка.

В община Гоце Делчев дрънкат 2162 оръжия, пове­чето ловджийски.

Депутатът от ДПС Ахмед Башев също е завладян от ата­вистичната страст на ловец и си е купил 1 пушка. С лов­на пушка е и областният уп­равител Муса Папев. Съвре­менна последователка на богинята на лова Диана е гоцеделчевската адвокатка Ли­лия Герова, която минава за кадем на местната авджийска дружинка.

Депутатът от ГЕРБ Любен Татарски притежава пушка „Уинчестер“ и пистолет „Глок“. Разложкият строите­лен бизнесмен Николай Ка­лоянов е собственик на лов­на карабина, надцевка и пис­толет. Заклет ловец е и раз­ложкият частен съдебен из­пълнител Георги Цеклеов, който е със стабилен оръ­жеен арсенал.

Кметът на Якоруда Нуредин Кафелов не прави изключе­ние – има разрешителни за 3 оръжия. Като бивш горски шеф и действащ зам. кмет на Белица Карамфил Джамбазки се е оборудвал с ловен автомат, карабина, двуцевка и пистолет.

4 законни пистолета има на свое име и община Белица.

1380 петричани имат раз­решителни да носят оръжие като физически лица, а 57 броя са издадени на юриди­ческите лица. Кметът на Пет­рич Вельо Илиев притежава една ловна пушка. Над 40 разрешителни за оръжие са издадени на Югозападна Митница от служба КОС в Петрич.

Болшинството от въоръже­ните лица в Благоевград са ловджии, полицаи и военни.

Ловът се приема като хо­би на заможните, така че ни­как не е случайно, че един от най-богатите бизнесмени Венчо Мутафчийски-Пашата притежава 3 ловни пушки и пистолет. Въоръжени са строителният бизнесмен Ва­сил Костов, Владимир Табутов, Валентин Пилевски, бившият шеф на „ВиК“ – Бла­гоевград Божидар Спасов и неговият приятел, ексшефът на РЗБОП, полк. Александър Костов. Бившият областен управител и настоящ банкер Антон Бръчков също има ловна пушка, която носи по време на излети в компания­та на своя приятел от „Прес­тиж бизнес“ Любен Янев, притежател на 3 пушки и 2 пистолета. Пистолет има дори и бившият общински съветник от ГЕРБ Анатоли Антов, който изостави ак­тивната политика и се отда­де на бизнес дела. Екссъветникът Орлин Тимов, който се занимава със застраховате­лен бизнес, ресторантьорство и хотелиерство, има пистолет и ловна пушка. Борбената общинска съветничка Злата Сотирова също притежава ловен автомат „Бенели“, но не се разчуло да е отстреляла нещо пер­нато или рогато. Същото ва­жи и за ДПС активиста Ис­крен Шишков, който има разрешително за ловна пушка и пистолет. Въоръ­жен е дори и Иван Хамбарджийски-Бриндо, който изо­стави търговията с безалко­холни напитки и създаде собствен сайт.

Принос към оръжейния ар­сенал в Пиринско имат слу­жителите на МВР, които носят служебно и лично оръ­жие. Някои от тях, като ексшефа на РЗБОП – Благоев­град Емил Секулов, имат и ловни пушки, които ползват за ловните излети. 5 ловни пушки и пистолет притежа­ва и бившият шеф в ОД на МВР – Благоевград Любен Милев.

С огнестрелно оръжие раз­полагат държавните горски стопанства в област. По­вече от 100 са пушките на горските служители от сто­панствата в Разлог, Белица, Елешница, Якоруда. В Пет­рич и Първомай са над 40 броя, а в РДГ – Благоевград – над 70 бройки, и 60 бройки общо в Места и Добринище. Ловни картечници и караби­ни носят и горските от Си­митли и Благоевград.

Служебно оръжие имат и десетките служители на на­ционалните паркове“Пирин“ и „Рила“. Въоръжена охрана ползват всички банкови кло­нове в Пиринско. В Благоев­градска област общият брой на населените места е 281 броя -13 града и 267 села. И ако приемем, че населе­нието е приблизително 330 000 човека, според данните от последното преброяване, то бройката от 11 000 физи­чески и юридически лица, притежаващи оръжия, е в нормалните граници.

Това показва актуалната справка на оръжейника на полицията Бойко Костади­нов, изготвена през април в рамките на проверка на Окръжна прокуратура – Бла­гоевград. Заради тежкия ин­цидент в Лясковец, при кой­то загина барета, по запо­вед на главния прокурор Со­тир Цацаров бе извършенапроверка в цялата страна по спазването на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиро­техническите изделия. Про­верката под ръководството на зам. шефката на Окръж­на прокуратура Мария Зотева показа, че в Благоев­градска област служители­те по контрола над общоопасните средства са създа­ли добра организация по линия на контрола и отчет­ността. Няма просрочени преписки, няма оръжие и боеприпаси,които да не са простреляни и заведени на отчет и контрол. Няма до­пуснато нарушение, свърза­но с огнестрелните оръжия и боеприпаси. Няма случаи след изтичане на разреши­телните за оръжие да не са взети мерки. От началото на миналата 2013 г. до края на месец март на 2013 г. 23 лица са предали добровол­но оръжията си, след като не са подали заявления за подновяване в едномесеч­ния срок. 20 акта са съста­вени от полицейските на­чалници за неспазване на тази процедура, като 7 от тях са обжалвани пред съ­да и 3 са отменени. В хода на проверката е установе­но, че Стоян Костадинов от Петрич е с изтекло разре­шително за оръжие и боеп­рипаси, но той е заминал на работа в Германия. По слу­чая е образувано досъдебно производство по чл. 339 от НК – незаконно притежа­ване на оръжие.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене