Пясъчен дъжд от сряда

От сряда започват захлаждане и валежи, възможно е в началото те да са примесени с пясъка от Сахара. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ синоптикът Анастасия Стойчева.

В разгара на пролетта ни споходиха летни жеги с температура над 35° няколко дни.

Доста топло беше, но абсолютният рекорд за май месец от 39,5° не го достигнахме (измерен е през 1973 г. на 6 май в село Бръшлян, Бургаско), но имахме температури от 34-35 градуса, които са по-високи от обичайните за май, коментира Стойчева. Най-ниската температура, измерена през май, е минус 16,5°, уточни тя.

Валежите ще продължат и в четвъртък, възможни са и градушки. Температурите значително ще се понижат, в София ще е около 17°, прогнозира синоптикът.

Облаците, от последните дни, от които така и не заваля дъжд тя обясни така: „Това е висока облачност, от която не вали. Това са тънки облаци, които, примесени с пясък от Сахара, с много мощен южен поток, вдиган прашни бури в северната част на Сахара от районите на Либия и Нигер, с южния вятър достигна до нашата страна. В комбинация с тази висока облачност наистина небето изглеждаше като пред буря, доста хора се объркаха“.

Стойчева коментира, че не помни у нас толкова дълго да се е задържала обстановка със сухо отлагане на прах от Африка.

„В петък валежите ще спрат. На празничния 24 май, както обикновено, ще има краткотрайни превалявания на отделни места“, каза още тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене