Светослав Димитров: Експерти, а не политици да определят цената на тока

20140829.pbxzvrmail

Не може електричеството да струва по-малко от направените разходи за неговото производство

Нужно е експертите, а не политиците да определят цената на тока. Това заяви Светослав Димитров в пред България Он Ер. Според него създаването на Енергийния борд ще разреши много проблеми в сектора.„Видяхме как последните две правителства, поради свои интереси или задържаха цената на тока, или в следствие я намаляха. Това по никакъв начин не е пазарно ориентирано. Това вреди на пазара ни, отколкото да помага.“ – обясни Димитров.

Той бе категоричен, че е нужно този Енергиен борд да има не само консултативни функции, а трябва да показва и политиките, които трябва да бъдат наложени. 

Една от генералните грешки в България е, че действията и авторитета на институциите се омаловажават, коментира Димитров. Според него този състав на комисията е изчерпал общественото доверие и поради това е разумно конкретните членове на Комисията да подадат оставки

Има достатъчно производство на енергия, заяви експертът. 

„Заради либерализацията на пазара ще намалява енергията, която се търгува на регулирания пазар. Това обаче ще е позитивен проблем, защото има дефицити на пазара. Наличието е в резултат от грешни регулаторни действия.“ – подчерта Димитров.

Всички на пазара са наясно, че цената на една стока е равна на разходите за нейното производство плюс печалба за този, който я произвежда. Това коментира енергийният експерт по отношение цената на тока.

„В нашия конкретен случай в енергетиката – цената на електричеството, тази, която се продава на регулирания пазар не може да покрие действителния разход за производството на енергия и за нейния пренос и доставка до крайния потребител.“ – обясни Димитров. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене