МВР купува 290 джипа за границата с парите от ЕК

МВР ще закупи 290 чисто нови джипа за затягане на охраната по границата срещу миграционния натиск, който се очаква да се активизира отново със затоплянето на времето, пише „Монитор“. За целта е обявена обществена поръчка на стойност над 34 млн. лв. с ДДС, като парите са от договорените от експремиера Бойко Борисов общо 160 млн. евро от ЕК.

Предвижда се търгът да се осъществи по ускорена процедура, за да не изгорим с предоставените ни от Брюксел средства. Срокът, в който трябва да усвоим първия транш от 101 млн. евро, изтича в края на септември, а от вътрешното министерство се притесняват, че доставчикът ще има нужда от технологично време за изработване, доставка и оборудване на големия брой возила. С осигуряването на автомобили с повишена проходимост граничните служители ще успяват по-бързо да се придвижват и охраняват границите, които са и външни за ЕС, подчертават от МВР.

Според обявената прогнозна стойност на поръчката всеки от полицейските джипове ще струва малко над 117 000 лв. В условията към търга се предвижда возилата 4х4 да са с турбодизелов двигател и да ускоряват до 100 км за не повече от 13 секунди. Максималният комбиниран разход на гориво обаче не трябва да надвишава 11 л/100 км.

Седалките може да са както кожени, така и от текстил, но важното е лесно да се почистват и дезинфекцират. Няма задължително условие джиповете да са автоматик.

Високопроходимите автомобили ще бъдат доставени с летни гуми, но трябва да имат и комплект зимни с джанти, произведени в годината, в която е и самият джип. Наред с това всяко возило ще се оборудва с таблет с безжичен интернет и мобилен принтер.

Доставчикът ще се ангажира също да брандира автомобилите с надписи „полиция“ и „жандармерия“ както на български, така и на английски език.

Автомобилите трябва да са с гаранция 3 години или 100 000 км пробег, в който срок всяка повреда ще трябва да се отстранява от доставчика за 15 дни.

Обществената поръчка предвижда и доставка на 9 броя мобилни технически работилници за над 1 млн. лв. с богато оборудване с всякакъв тип инструменти. С тях ще може да се стига до самата ограда за настъпили по съоръжението повреди, като се предвижда работилниците да могат да газят в близо половин метър кал.

В края на миналата година Германия ни подари 12 джипа за охрана на границата, които бяха обещани лично на Борисов от канцлера Ангела Меркел. Преди това пък у нас пристигнаха и 40 високопроходими автомобила, изпратени по нареждане на тогавашния британски премиер Дейвид Камерън, но част от тях се повредиха.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене