Как Шаламанов се оправда за скандалната Визия 2020 срещу Русия

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

Терминът „информационна война“ не означава реална война, твърди военният министър

Терминът „информационна война“ не означава реална война. Това обясни пред Нова телевизия служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, чийто коментари за ситуацията в Украйна нажежиха политическите страсти у нас.„Информационна война“ е част от средствата за натиск, които са извън конвенционалните методи за водене на война, обясни скандалното словосъчетание министърът. Това е част от оценките на Северноатлантическия алианс. В документа няма термин „военна заплаха“, има термин „риск“. Терминът „информационна война“ не означава конвенционална война, обясни Велизар Шаламанов. От думите му стана ясно, че думите, предизвикали скандал у нас, са буквален превод от Information wars.

Не считам, че има противоречия между президента и премиера, каза още Шаламанов.

„Аз не бих си позволил да коментирам думи ничии думи – нито на политиците ни, нито на премиера. Изпълнявам решенията на Министерски съвет“, поясни Шаламанов.

Той заяви, че до момента не е постъпила реакция от нито един наш съюзник в НАТО. „Ние не участваме в предизборната борба и изказванията на политически партии в този аспект са неуместни. Ние имаме ДАНС и нейна задача е да следи за „информационната хибридна война“. Няма да коментирам политически партии, когато сме в предизборна ситуация, ще повторя“, заяви военният министър.

„Основно задължение на специалните служби е да разкриват всякакви опити и рискове за сигурността на България“, посочи още Шаламанов.

В заключение той заяви: „Моето мнение е, че по данните, които са налични в щаб квартирата на НАТО – има сериозни данни за намеса на Русия в помощ на сепаратистите в Украйна, което е недопустимо“. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене