Скъпотия до шия на пазара в Благоевград! Доматите се търгуват за 3,50 лв., краставиците 2,50, ягоди- 10 лв./кг

Цените на зеленчуците на благоевградския пазар запазват високите цени от зимата, установи репортерска проверка на „Струма“. Марулята се продава между 60 стотинки и левче, пресният лук и чесънът – по 60-80 стотинки, връзка репички по 1 лв., доматите 3-3,50 лв., а краставиците – 1,80-2,50 лв. На тези цени се предлагаха и през декември оранжерийните зеленчуци, които се отглеждат основно в района на Сандански и Петрич.

Повечето от продавачите на пазара твърдят, че предлагат собствена продукция, малцина биха признали, че са прекупвачи и предлагат вносни зеленчуци, обикновено гръцки.

„Зеленчуците са от моята оранжерия в Стара Кресна. Марулята и репичките са по левче, зеленият лук и чесънът – по 70 и 80 ст. Цените на борсата в с. Кърналово в момента са високи. Салатата е от 60 до 80 стотинки, репичките вчера бяха по 70 стотинки, лукът и чесънът по 50-60 стотинки, а червеният гръцки домат се предлага между 2,20-3,50 лв. на борсата”, обясни продавачката на зеленчуци на пазара в Благоевград Елица.

Търговец от съседната сергия също твърди, че цените на борсата се покачват. Той продава оранжерийни зеленчуци от село Рупите. При него краставиците са най-евтини и се предлагат на 1,20 лв. и 1,80 лв., защото се водят трето качество. Зеленият лук и чесънът са по 40-60  стотинки, 2,40 лв. са българските домати. На сергията му има и пресни ягоди, които са по 10 лв. килото. „Гръцките са по 4 лв. Като видиш нещо евтино, значи е гръцко”, добавя търговецът.

Зеленчуци от оранжерията си в с. Покровник предлага на сергията си Вангелия. „Цените на зеленчуците тази година са каквито бяха и миналата година. Доматите са по 3 лв., краставиците между 1,50 и 3 лв., зеленият чесън и лукът по 50-60 ст. Ягодите ми са по 10 лв. Малко закъсняхме с реколтата заради студа и дъжда, но пък са много хубави и всички ги продадох”, похвали се производителката.

На сергията на възрастния търговец Илия Андонов от Кочериново се е спрял благоевградският диджей Борис Горицов. „Тук доматите са по 3,20 лв., краставиците – 2 лв. В сравнение с магазина е добре, там е по-скъпо. Хайде вече „да се хванем за зелено“, пролет е. Да се прочистим, стига с това затваряне. 3 локдауна изкарахме, дано да няма четвърти”, надява се Борис Горицов и признава, че годината била трудна и за него, но с частни партита във вили и къщи за гости някак си оцелял.

Повечето от купувачите вчера се спираха на сергии, на които се продаваха прясна коприва и лапад, които вървяха по 50-60 стотинки. “Сега е времето на пролетните зелени манджи и баници. Обичам праз, но с тази цена от 6 лв. връзката предпочитам спанак”, заяви възрастна клиентка.

Според местни търговци около Великден се очаква повишаване на цените на зеленчуците на пазара, което се наблюдава всяка година.

За сравнение, в София има пазари, където цените са много по-ниски. Например на т.нар. Женски пазар във вторник ягодите се търгуваха по 4 лв./кг, чери домати – по 2 лв./кг, 5 връзки магданоз за левче… Така се оказва, че софиянци, които получават най-високите за страната заплати, могат да си напълнят „кошницата” с пресни зеленчуци на много по-ниски цени от благоевградчани, които са на опашката с най-ниски заплати. Без коментар оставяме и факта, че Пиринският район се слави с производството на оранжерийни зеленчуци.

в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене