ЕКСКЛУЗИВНО! Бертрам Ролман, собственик на групата „Пирин-текс“ – гр. Гоце Делчев ПРЕД КАПИТАЛ: Кризата е дълбока, затова започваме съкращения на персонал!

Как се отразява пандемията на бизнеса на компанията – какъв спад на продажбите отчитате, имате ли произведени, но непродадени количества, кои са най-засегнатите продуктови сегменти?

– Пандемията има силно отрицателен ефект върху нашия бизнес, съответно за почти всички наши клиенти. За 2020 г. отчетохме спад с 13% в оборота, като причината за сравнително малкия спад беше, че преориентирахме частично капацитетите си в производство на предпазни продукти, за които имаше голямо търсене в първите месеци на пандемията. Това беше краткосрочно решение, с което успяхме временно да запазим заетостта в предприятието. Но сега отново сме изправени пред проблема на изключително ниското търсене на горно облекло на фона на продължаващите „локдауни“ в Европа. Естествено най-силно засегнатият сегмент е този на официалното облекло предвид факта, че голяма част от потребителите работят от вкъщи, както и това, че мероприятията и пътуванията са силно ограничени. Същевременно складовете на модните марки стоят пълни със стока, което ги възпира от пласиране на нови поръчки.

Кои са най-големите трудности пред бизнеса ви?

– Най-голямото предизвикателство в краткосрочен план е драстично намаленият обем на поръчките, което прави невъзможно планирането и поддържането на заетостта. В средносрочен план обаче продължава да стои проблемът с цените на международните пазари и силния ценови натиск върху производителите. Цената е водещият фактор за вземане на решение за покупка за сметка на други фактори като качество, устойчивост, социална отговорност и надеждност. За съжаление в международен план се е създала една изкривена картина за разходите за труд в България поради големия дял на недекларирания труд в страната. По тази причина официалната статистика, по която често се ориентират чуждестранните клиенти, показва много по-ниски разходи за труд от реалните, а това от своя страна потиска силно цените в преговорния процес.

Наложи ли се да съкращавате хора?

– От началото на кризата въпреки огромния спад в поръчките положихме много усилия да запазим заетостта на персонала чрез разширяване на продуктовата гама и стартиране на сътрудничества с нови клиенти. Това даде резултат в първите 12 месеца. За съжаление обаче кризата се оказа много по-дълбока, отколкото първоначално се очакваше, и това ни принуди да започнем процес на съкращаване на част от персонала, който вероятно ще продължи в следващите месеци.

Отчитате ли спад на поръчките за следващия сезон, какъв е интересът към нови колекции?

– Като цяло спадът на поръчките за следващия сезон е значителен, макар че варира силно при различните ни клиенти. Малка част от тях дори успяват да запазят предкризисните си нива, но има и такива, при които спадът е с около 50%. Всички обаче са изключително предпазливи в пласирането на нови поръчки, което е напълно обяснимо предвид неизвестността за това как ще се развие ситуацията в краткосрочен план.

Какви са възможните сценарии за развитие на бизнеса?

– Със сигурност в рамките на настоящата година не можем да очакваме възстановяване до нивата отпреди кризата. По-скоро борбата в сектора ще е за оцеляване, като за съжаление ще има немалко компании, които няма да издържат. Броят им ще зависи от това колко още ще продължат здравната криза в Европа и породените от нея ограничения в потреблението, а също и доколко ще стигнат ресурсите на държавата да поддържа изкуствено заетостта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене