Сатовча отново изпраща свой депутат в 45-ото Народно събрание

Елхан Кълков от Сатовча отново ще бъде депутат. Това стана ясно, след като днес ЦИК обяви окончателния списък на народните представители в 45-ия парламент.

Кълков влиза в Народното събрание, след като вторият в кандидатската листа на ДПС в Пиринско – Йордан Цонев, избра да стане депутат от Враца. Така той освободи мястото на Кълков, който вече има един изкаран мандат зад гърба си.

Общо 14 кандидати се отказаха от място в парламента – 9 от ДПС, трима от ГЕРБ-СДС, включително лидерът на партията ГЕРБ Бойко Борисов, и двама от „Има такъв народ“. Техните места се заемат от следващите в листите.

Други 24-ма избрани в два района посочиха откъде ще реализират мандата си. Такъв избор направиха и партийните лидери Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Николай Хаджигенов и Мая Манолова.

На брифинг днес от ЦИК отчетоха мобилизация на българските общности зад граница. При повече секции от предходни избори в някои от тях успелите да гласуват миналата неделя са над 1800, което е смятано за трудно постижимо, Относно машините, с които се гласуваше в големите секции в страната предстои анализ на ЦИК, но броят на гласувалите с устройствата не се увеличава спрямо 2019 г. , казаха говорителите на Комисията.

Що се отнася до последното разместване в имената на депутатите, включително и днес, ЦИК удовлетвори три желания на вече посочени за народни представители да не положат клетва в пленарната зала.

Това са Димитър Рунков от ГЕРБ-СДС, който се отказва да е депутат от Ямбол. Това направиха и двама от „Има такъв народ“ – партията на Слави Трифонов, които отказаха да встъпят в правомощията си: Юлия Чортленева от Плевенския район и Николай Радулов от 24-ти МИР в София.

Преди това откази да са депутати направиха деветима от ДПС и други двама от ГЕРБ-СДС, включително и Бойко Борисов, за което има подадена жалба във Върховния административен съд.

Така общо 14 избрани отстъпиха място на следващи в листите.

Окончателното разпределение на мандатите в 45-тото НС между шестте политически формации:

ГЕРБ – СДС ще бъдат представени от 75 депутати, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“  – от 51, „БСП за България“ – от 43, ДПС – 30 депутати, „Демократична България“ – 27, „Изправи се! Мутри вън!“ – от 14 народни представители.

Централната избирателна комисия пренареди листите заради откази на избрани да встъпят в длъжност, както и заради решенията на водачи в два района кой от тях да изберат.

Най-активният подбор на депутатите си направиха от ДПС чрез пренареждане и откази да бъдат посочени за народни представители. От Кърджали първо се отказаха да са депутати кметът на града Хасан Азис и областният координатор Ресми Мурад.

Лидерът на партията Мустафа Карадайь, избран в два района, също се отказа от Кърджали и посочи Шумен, откъдето пък се отказа Айсел Руфат.

В Плевен откази дадоха Десислава Тодорова и Каролина Кьолер, които бяха изместили с преференциален вот Йордан Цонев, но той пък реши да посочи, че ще е депутат от Врачанския район.

В Софийския район ДПС също пренареди вота след отказ на първия и третия в листата. В Пазарджик се отказа и евродепутатката Искра Михайлова.

При ГЕРБ се пренареди листата в Габрово. Отказа се 7-ият Павлин Ганчев, който получи преференциален вот и се изкачи на избираемо място. Така от този район депутати са Томислав Дончев и Невена Минева.

Красимир Вълчев посочи да е избран от Шумен и така вкара в парламента от Стара Загора икономическия министър Лъчезар Борисов.

В Пловдив, след отказа на Бойко Борисов да е депутат, влиза Радомир Чолаков, а от Софийския район депутат на негово място ще е Христо Гаджев.

Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ ще е депутат от 25 МИР София и така освободи мястото в Пловдив на Мария Капон.

10 бяха спечелилите в два района от листите на „Има такъв народ“. При избора, направен от тях, листите по места също се пренаредиха.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене