Значителна лавинна опасност в преходния и алпийски пояс над Банско

Умерена е лавинната опасността в горския пояс и значителна в преходния и алпийския над Банско. Това съобщават от Avalanche Bulgaria в 8.00 часа тази сутрин.

През нощта е духал силен вятър от юг-югоизток със скорост до 11 м/с на 2550 метра надморска височина, и около 15 м/с по билата. Днес температурите се покачват бързо и се очаква да са значително по-високи от тези в понеделник. Поради това, днес лавинната опасност остава значителна в алпийския и преходния пояс.

Като първи лавинен проблем от Avalanche Bulgaria отчитат снежна дъска от навят сняг.

Съветът е да се избягват склонове с изложения изток-североизток-север-северозапад, особено стартови зони на лавини, но и други по-малки склонове с теренни капани. Макар и да се трансформират по-бързо през пролетта тези навявки ще са проблем днес през целия ден. Отцепването им от човешко натоварване, особено в първата половина на деня е силно вероятно и не е изключено да наблюдаваме естествени лавини.

Като втори лавинен проблем експертите отбелязват изтичания от мокър сняг.

С покачване на температурите ще се освобождава вода в горната част на снежната покривка. Изтичания от мокър сняг във всички пояси и на всички изложения са сигурни и следва да се взимат предвид в избора на терен и потенциалните последствия, особено в следобедните часове.

Не е изключено освобождаването на вода в снежната покривка заради затоплянето да е толкова интензивно, че да наблюдаваме и мокри дъски на места, където новият сняг от последните дни е паднал върху ледена основа. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене