Кметове в Пиринско против ново увеличение на водата с 36 ст. от 1 януари 2022 г.

Кметовете на Банско и Разлог ще гласуват против предложения бизнес план на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД-Благоевград на заседанието на Асоциацията по ВиК, което ще се проведе на 10 август. Решението за това е на Общинските съвети. Същото се очаква да направят и други управници на общини в Благоевградска област. По този начин те ще се опитат да стопират поредното увеличение на питейната вода в Пиринско.

В момента в общините, които са част от асоциацията, цената е 2,27 лева с ДДС за един кубик. Съгласно новия бизнес план, който е за периода 2022-2026 г., още от първи януари догодина се предвижда увеличение на живителната течност с 16% или с 36 стотинки. Не беше отдавна времето, когато цената на водата бе вдигната с над 80 стотинки, припомнят кметове. „Проблемът е, че държавата има 35% в асоциацията, а община Благоевград има около 18%. Само техните двама представители, ако гласуват за бизнес плана, то той ще мине и ще бъде приет”, споделят те.

Според тях, ако има някаква промяна в цената, тя трябва да е съобразена с инфлацията. А не да се предприема скок с цели 16%, без да има реално подобрение на услугата. Не са налице и сериозни инвестиции във водопроводната мрежа по места. Проблемът е, че асоциацията, която в региона не е консолидирана, не получава европейски средства за ремонти, почти нищо не е отпуснато и от държавния ВиК холдинг. В същото време пандемията от коронавирус се отразява тежко и на хората, и на бизнеса, те трудно ще понесат едно ново увеличение.

„Голяма несправедливост е цената на водата да е еднаква за всички, без да има значение къде има пречиствателна станция и къде няма. Крайно време е да се направят законови промени, които да прецизират нещата и да има справедливост в определянето на цената на питейната вода”, категорични са кметове в Пиринско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене