АМ „Струма“ затрива ценни находки край благоевградските села Покровник и Зелен дол

 Благоевградски комитет иска от президента, Министерство на културата, МРРБ, да се съхранят и възстановят безценни исторически находки край селата Покровник и Зелен дол.

 Те ще бъдат засегнати при строителството на един от лотовете на АМ „Струма“. Според археолози, открили находките преди повече от година, това е античният град Скаптопара – днешен Благоевград. Свидетелство за това е и откритата огромна плоча с надпис „Скаптопара“ на километър от благоевградския квартал „Грамада“.

 „Най-ценната находка за световното културно-историческото наследство според археолозите е храмът на император Константин Велики IV и неговите синове представлява еднокорабна конструкция с размери 10 на 6 метра и е част от комплекс от жилищни, обществени и производствени сгради. Построена е след приемане на християнството от Римската империя след Църковният канонотворчески събор в Сердика-днешна София, свикан в 342 година, като II-ри вселенски от императорите Констанс и Констанций II, за да се осигури църковен мир в Римската империя“, разказа Лазар Андреев , който е начело на инициативния комитет.

 Археолози сочат, че църквата, открита в Тракийското селище край Благоевград, е еднотипна със запазените до днес сгради и останки от църквите, в които са заседавали епископите в Сердика – базиликата „Света София“, ротондата „Свети Георги“ и гражданската сграда до нея.

 От Инициативния комитет не крият, че се готви протест, ако не бъдат чути. Според тях, за това селище се знае от 1973 година, но въпреки това автомагистралата минава през същия терен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене