Разкошна орехова торта ще ви плени завинаги (РЕЦЕПТА)

Понякога ни се иска да хапнем нещо сладичко, но нежно, ефирно, да не е така натрапчиво. За ваше улеснение редакторът тази вечер е подбрал една рецепта на орехова торта, която ще ви плени завинаги.

Необходими продукти:

6 яйца

6 с.л. захар

4 с.л. брашно

1 ч.л. сода бикарбонат

1 с.л. лимонов сок

10 с.л. смлени орехи

120 г краве масло (82,5 % мазнина)

120 г пудра захар

1 ч.л. ванилова есенция

100 г черен шоколад

2 с.л. растителна мазнина

 

Начин на приготвяне:

За блата

Отделяте белтъците от жълтъците на яйцата. Разбивате с миксер белтъците на пухкав крем. Към тях постепенно прибавяте захарта и продължавате да бъркате докато белтъците станат на сняг. Добавяте пресятото брашно и разбърквате този път не с миксер, а със силиконова шпатула. Накрая добавяте смлените орехи и отново разбърквате с шпатулата, докато сместа ги поеме.

Прехвърляте тестото в кръгла форма за печене (диаметър 20 см). Заравнявате сместа и печете блата около 40-50 мин. на 180 градуса.

След като е готов, нарежете блата хоризонтално на три платки.

 

За крема:

Разбийте добре маслото с миксер. Сложете отделените жълтъци и пудрата захар на водна баня. Непрекъснато бъркайте сместа. Когато започне да се сгъстява, я отстранете от огъня и я оставете да изстине. След това внимателно, лъжица по лъжица, я прибавете към маслото и разбъркайте. Накрая прибавете есенцията и разбърквате с миксера до окончателна готовност на крема.

Слагате една патка от блата, мажете с крем, отгоре втората, отново крем и завършвате с блат.

 

За глазурата:

Разтапяте на водна баня шоколада и растителната мазнина. Оставяте го да се охлади и накрая заливате тортата с шоколадовата глазура.

 

Поставяте готовата торта в хладилника поне за 30 минути и след това можете да й се насладите 🙂

Да ви е сладко!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене