Иван Костов: Ако КТБ бъде ограбена, ще кажа имената на виновниците

Костов

Някогашният премиер сдави в ефир Антон Хекимян

Банковата ни система е много сериозна застрашена. Прогнозата ми за рисковете след кризата в КТБ, следват и от изявления на БНБ. БНБ не е в състояние да овладее тази криза и чака следващото правителство и инструментите му. Ако се сбъднат рисковете, за които предупреждаваме, ако бъде допуснато да изхвърлят бебето с мръсната вода, ще кажа имената на виновниците за съсипването на КТБ и ограбването на банката. То се вижда от къде идват атаките срещу КТБ и търговска банка „Виктория“. Когото заплашвам, той си знае, заяви Иван Костов в „Тази сутрин“ по bTV.

Някогашният премиер и експредседател на ДСБ заяви, че има два плана за спасяването на банката като и двата са реалистични. „Ако е вярно, че са дошли инвеститори от Виена и предлагат 1 млрд. евро, оздравяването трябва да започне веднага. Ако има такъв милиард, банката може да бъде оздравена без участие на правителството. Ако пък няма – банката може да бъде спасена“, заяви Костов. 

Той допълни, че има хора, които знаят как се прави и те трябва да бъдат питани. „Вас ли трябва да питат?“, подхвърли водещият Антон Хекимян. „Разбира се, че ще питат мен. В ръцене ми са загинали 14 банки. Знам как бяха разграбени активите, оздравих няколко банки. Загрижен съм за всички банки, защото това е делото на живота ми, венецът на моите усилия. Моят личен интерес е защитен от държавата. Аз съм загрижен за цялата банкова система, която в момента е твърде застрашена“, заяви категорично Костов. 

За да има съгласие на политиците преди предстоящата криза, която им предстои, е незабавно да се смени управителят на БНБ, Да се актуализира бюджетът, след това да се оздрави банката. Това е една тясна пътека, за да се избегне кризата, която предстои пред страната, посъветва Иван Костов. Икономистът отново изтъкна, че който трябва ще го чуе сега. Допусне ли се повторение на финансовата криза, ще обявя имената на всички виновни за това, увери Костов. 

„Ще стане ясно кой ще разграби КТБ след ликвидацията й. Не ме третирайте политически, аз не съм политическо лице. Не ме сравнявайте с Мая Манолова. Войната срещу олигархията и мафията е започната от ДСБ в момента от нейното създаване. Няма да ви давам обяснения“, изрепчи се Костов на водещия. Налудничаво е да се обвиняват хората, които са вложили парите си в нея. Те ще бъдат ограбени. Истинските виновници са кредитополучателите. Аз също съм вложител“, вбесено заяви Костов. 

Полпотовски е въпросът кой има пари в банката, заяви още Иван Костов. „Налудничаво е да бъдат обвинявани вложителите в банката за срива. Аз като вложител съм основен потърпевш. Вие трябва да говорите с тези хора с уважение и съчувствие, а не по комунистически да ги обвинявате. Точно това правите в момента. Вие искате да изкарате виновни тези, които са влагали парите си в банката. Усещате ли се какво правите. Хората, когато влагат парите си, разчитат на своята държава. Вие всъщност казвате, че няма държава и хората сами трябва да отговарят. Това е абсолютно по комунистически. Всички ще бъдат третирани по този начин, ако банковата система бъде унищожена. 

„ДАНС е виновен, прокуратурата е виновна, цели институции са бездействали, за да се стигне до тук. Страната ще бъде в изключително тежка ситуация между 27 ноември и 20 декеври. Без да съм екстрасенс казвам, че пусната шейна ще изхвърчи по улея. Не е ясно кой ще управлява след изборите. Не е ясно и дали ДПС ще успее пак да влезе във властта“, каза още Костов. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене