Общо 6 титли и 9 медала за грациите в „Арена Армеец“

Ансамбълът ни по художествена гимнастика записа исторически успех на Световната купа в София. За първи път откакто надпреварата се провежда в столицата ни в този формат грациите печелят пълния комплект златни медали – в многобоя и двата финала.

България спечели общо 9 медала – 6 златни, 1 сребърен и 2 бронзови в „Арена Армеец“.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова

грабнаха златото за композицията си с пет топки след като играха силно и получиха оценка от 39.800 точки, от които 31.600 за трудност. На второ място завърши Япония, а на трето рускините. Русия участва с клубен ансамбъл от Санкт Петербург.

Малко по-късно ансамбълът ни спечели и финала на три обръча и два чифта бухалки. Грациите представиха отлично новото си съчетание и получиха оценка от 39.750, от които 31.100 за трудност. На второ място се класира Япония, а бронза взе Азербайджан.

Помощник-треньорът Михаела Маевска заяви, че като първо състезание след голяма пауза момичетата са се представили добре, но им предстои още много работа. „Всички сме доволни, защото след година и половина да нямаш състезание е малко трудно да се върнеш в състезателна форма. Искахме да видим къде се намираме в световно ниво и как ще ни оценят съчетанията“, сподели Маевска.

В герой на деня се превърна и Боряна Калейн, която грабна три титли във финалите на уредите, а добави и един бронз. За финал Калейн стана шампионка на лента, а бе първа и на обръч, бухалки и трета на топка. На лента българката получи оценка от 22.150 точки. Втора се класира Анастасия Салос (Беларус), а трета – италианката София Рафаели.

Боряна спечели златото на бухалки с оценка от 26.100, а Катрин Тасева взе бронз с 24.500. Сребърното отличие стана притежание на София Рафаели от Италия. За Тасева това бе първо отличие на Световната купа, след като на топка остана четвърта, а в многобоя завърши пета.

Първото място на обръч за Боряна Калейн дойде след оценка от 26.150. Втора е Анастасия Салос от Беларус, а трета победителката в многобоя Линой Ашрам от Израел. На топка Калейн се нареди трета с 25.500.

60 индивидуални гимнастички и 11 ансамбъла от 37 държави участваха в престижната надпревара.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене